Джамбазки: Твърдението на Пири е скандално и обидно, да представи годни доказателства

Ангел Джамбазки: Изложени преживявания в различни по цвят книги, неподкрепени с годни доказателства, са клевета.

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки написа гневни писма до ЕК, ЕП и Кати Пири, която обвини наши граничари от Капитан Андреево в искане подкупи от турски граждани.

С огромна тревога прочетох твърдението, направено от колегата Кати Пири, в нейния профил в социалната мрежа фейсбук твърдение, цитирам:

“Българската гранична полиция заплашва холандски граждани от турски произход. Проблем, който съществува от години, но на който най-накрая трябва да се обърне внимание. Заедно с белгийската ми колежка Катлийн ван Бремп зададохме въпроси пред Европейската комисия и ще включим всички преживявания, споделени с нас в черна книга, която ще предоставим на българското правителство.“

Намирам това твърдение за изключително скандално и обидно. Настоявам незабавно да изискате от колегата да представи годни доказателства за направените твърдения пред надлежните български власти. В България, когато някой твърди, че е изнудван, заплашван или му е искан подкуп от служители на МВР, то той трябва да го докаже с годни доказателства пред съда и прокуратурата.

Изложени преживявания в различни по цвят книги, неподкрепени с годни доказателства, са клевета. Нещо повече – такива скандални твърдения, направени без доказателства, са обидни и неприемливи за труда на българските служители на МВР, които, охранявайки външната граница на ЕС, между България и Турция, пазят и гражданите на държавите членове от проникването на нелегални имигранти и терористи.

Опашките по ГКПП на Балканите се образуват предимно през лятото, когато стотици хиляди турски граждани, работещи в различни европейски държави, пътуват от и за родината си през лятната си почивка и по различни религиозни поводи. Стотици хиляди автомобили едновременно. Както вече стана дума, границата между България и Турция е външна граница на ЕС.

България все още не е част от Шенгенското споразумение, макар че е изпълнила абсолютно всички политически критерии и причината за това са и вътрешнополитически въпроси в Холандия и въпреки това спазва изключително стриктно всички шенгенски правила за проверка. За да не допусне навлизането на терористи на територията на ЕС. Българските гранични и полицейски власти проверяват физически стриктно хиляди автомобили в тези периоди. А това изисква време.

Настоявам незабавно да изискате годни доказателства за вината на конкретни служители, които да предоставим на българските власти. Ако вината на конкретните служители бъде доказана, те ще понесат своята отговорност, в справедлив процес, по силата на българското законодателство. В противен случай ще настоявам за извинение на стотиците служители на МВР, които носят служба по охрана на външната граница на ЕС в изключително трудни условия, пазейки живота, здравето, имуществото на гражданите на държавите – членове на ЕС.