Джипове отново газят забраната! Возят туристи до Езерата

Полицията проверява сигнал за нарушение

Джипове продължават да карат пътници към Седемте рилски езера, въпреки въведените забрани. Че нерегламентираният транспорт на туристи продължава, става ясно от появили се клип и снимка, направени този уикенд.

„Разписаната от мен на 6 юли заповед да се ограничи движението на джиповете е в сила. Решено бе там да има постоянно присъствие на служители от Национален парк „Рила“ и на полицията. Ние също сме давали две дежурства, но нямаме ресурс да осигурим постоянно присъствие в района”, обясни директорът на Районната дирекция по горите (РДГ) – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров. Той потвърди, че има снимка на един джип, но не е ясно дали е в територия на парка, или на общинската гора.

„При нас няма подаден сигнал. Има снимка и полицията работи по случая, тя трябва да установи дали има нарушение в ПН „Рила”, или в гората на община Сапарева баня”, допълни Здравчо Тодоров.

„Няма сигнал за навлизане на територията на парка. Обикновено трасето на джиповете е по маршрута на лифта, през територия на общинското лесничейство или на държавен горски фонд. Но те ползват и алтернативни трасета”, каза говорителят на НП „Рила” Стефан Кирилов.
Свързахме се и с кмета на община Сапарева баня Калин Гелев, който заяви:
„Такива единични случаи има със сигурност. Поставили сме обозначителни табели, които много добре указват, че подобен нерегламентиран транспорт е забранен. Също така има и контролно-пропускателни пунктове. Там много внимателно се записва номерът на всяка една кола. Няма как да знаем кой е нарушителят и по какъв маршрут е минал“.

По информация от полицията е назначена проверка по какъв маршрут се е движил заснетият джип.

„Директорът на  РДГ-Кюстендил Здравчо Тодоров е предал снимка за изясняване присъствието на МПС в района. Предстои да се изясни собствеността на джипа и има ли нарушение, дали МПС-то е в района на НП „Рила”, или на територията на общинската гора. Полицията винаги е откликвала на подобни сигнали за нарушения, така ще бъде и занапред. Имаме готовност да реагираме, за да засилим контрола и да не се допуска съсипване на природата”, каза говорителят на полицията Катя Табачка.

Както е известно, неотдавна институции с отношение към проблема обещаха по-строг контрол. Засилването на контрола е по искане на община Сапарева баня с цел да се запазят здравето и безопасността на туристите, от една страна, а от друга – да се съхрани природата.