Джихадисти от Сирия командвали пряко масовия убиец в ”Рейна”

djigit

Масовият убиец Абдулгадир Машарипов след залавянето му

Терористът, който на Нова година застреля 39 души в клуб “Реина” в Истанбул, сменил в последния момент мишената си и е получавал преки заповеди от ИДИЛ в Сирия.

Това е признал самият Абдулгадир Машарипов пред полицията, пише днес вестник “Хюриет”, цитиран от БТА.

Ислямистът, който успя да избяга веднага след престъплението, бе заловен при полицейска операция в Истанбул късно в понеделник. Той е роден в Узбекистан и е обучаван в Афганистан. Турските власти го описаха като добре образован и говорещ четири езика.

Първоначално той трябвало да избива хора в район около централния площад “Таксим”.

“Дойдох на Таксим в навечерието на Нова година, но мерките за сигурност бяха засилени. Не беше възможно да извърша атентат”, съобщил задържаният според агенция Ройтерс.

“Беше ми дадена инструкция да търся нова цел в района. Стигнах до брега около 10 вечерта с такси”, продължил Машарипов, имайки предвид брега на Босфора. Именно край него се намира нощният клуб Реина.

“Реина изглеждаше подходящ за атака. Не изглеждаше мерките за сигурност да са сериозни”, е разказал масовият убиец.

В нощта срещу 1 януари Машарипов застреля охраната на клуба и откри огън с автомат по множеството празнуващи Нова година. Той хвърлял шокови гранати, за да има възможност да презарежда оръжието. Стрелял и по ранените, паднали на земята.

200 000 долара за подготовка на кръвопролитието

“Ислямска държава” пое отговорност за нападението на следващия ден, като посочи, че то е отмъщение за турската военна намеса в Сирия.

В разпитите Машарипов призна вината си, а неговите отпечатъци съвпадат с намерените на местопрестъплението, съобщи вчера валията на Истанбул Васип Шахин.

При ареста късно в понеделник у Машарипов бяха намерени близо 200 000 долара.

Парите обаче не били възнаграждението му, а е трябвало да бъдат върнати на “Ислямска държава”. Това съобщи днес пред телевизия Си Ен Ен-Тюрк вицепремиерът Вейси Кайнак, цитиран от ТАСС.

Машарипов казал, че трябвало да занесе тези пари (197 000 долара) в Ракка – “столицата” на терористичната организация в Сирия. Тоест те не са му били дадени за лични разходи, а за да бъдат върнати в организацията, каза Кайнак.

По-рано днес министърът на правосъдието на Турция подчерта, че “Ислямска държава” без съмнение е замесена в нападението в “Реина”.

“Всички събрани доказателства показват съучастие на членове на ИДИЛ “, каза Бекир Боздаг.

Джихадистите не били банда хулигани

Във връзка с борбата срещу “Ислямска държава” вицепремиерът Вейси Кайнак заяви, че до момента в Турция са били задържани 74 000 души, които искали да се присъединят към “Ислямска държава”. “И това е броят на онези, които са били депортирани”, уточни той.

“В редиците на ИД има хора от 110 страни и то основно от западни държави”, каза Кайнак. Той посочи, че групировката активно използва съвременни технически средства. От Машарипов са били иззети два дрона, които според разследващите са били използвани за разузнаване и подготовка на нападения.

“Това не са просто банда хулигани, те използват високи технологии и ние трябва да разберем това. Те правят това в Сирия, разузнават с дронове, правили са това и в Истанбул”, каза Вейси Кайнак.