Димитър Димитров взел 9000 лв. заем от Йорданка и Валентина Фролошки от Червен брег, върнал 49 бона, вещото лице Надежда Шалдупова: Подсъдимите са го таксували с 10% лихва

Йорданка Фролошка

Кюстендилският окръжен съд продължава да събира доказателства по делото за лихварство срещу майка и дъщеря

Защитникът адв. Ковачев: Експертизата е  необоснована, ще обжалвам

Валентина Фролошка

Кюстендилският окръжен съд продължава да събира доказателства по делото срещу Валентина и Йорданка Фролошки от дупнишкото село Червен брег, водено срещу тях за лихварство от 2014 г. Заседанието, провело се в една от съдебните зали на Районния съд в Дупница в сряда, приключи с определение. Според едно от решенията в определението за следващото заседание като свидетел отново ще бъде призован Димитър Любенов Димитров. Димитров е един от хората, за които обвинението твърди, че е получил заем от Валентина и майка й Йорданка, а след това е върнал парите с лихва.

Той вече е бил разпитван от съда във връзка с процеса, като е заявил, че е получил от обвиняемите 9000 лв. и е върнал 49 000 лв. Освен това съдия Надя Георгиева определи да бъде изискана справка от Националния осигурителен институт за суми, получавани през 2009 г. от Теменужка Митева – друг свидетел по делото, получил заем от Фролошки. На проведеното в сряда съдебно следствие съдия Георгиева прие експертизата на вещото лице Надежда Шалдупова, завършила специалност „Счетоводство и контрол”. Шалдупова бе категорична, че в случая не става въпрос за счетоводство по Закона за счетоводството. Посочи още, че тетрадките, водени от Йорданка Фролошка, не представляват счетоводен документ. Надежда Шалдупова даде пример с Димитър Димитров, фигуриращ в тетрадките на обвиняемата Йорданка като платил лихва по взет кредит. Според изчисленията на Надежда Шалдупова става въпрос за 10% лихва месечно. Защитникът на подсъдимите адв. Ковачев определи експертизата като изцяло необоснована и предяви искане съдът да възложи на изготвянето на повторна експертиза на друго вещо лице, което съдия Георгиева отхвърли. Ще обжалвам определението. Делото се проточи толкова много години, защото няма даказателства за лихварство, заяви за „Вяра” Ковачев.

Йорданка Фролошка пък даде обяснения, в които посочи, че има разминаване в тетрадките с предоставяните заеми и показанията на свидетели и настоя да се направи справка за това. Следващото дело бе насрочено за 23 май. Валентина Фролошка не присъства на делото в сряда. Тя и майка й бяха защитавани от трима адвокати – Райнов, Ковачев и Кьосева. Държавното обвинение представляваше прокурор Костадин Босачки от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Припомняме, че полицията арестува Валентина Фролошка през юни 2010 г. при операция „Лихварите”. Акцията бе част от националната кампания за пресичане на лихварството, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Валентина е задържана в едно от жилищата й в Дупница след продължително разследване на данни за нерегламентирана банкова дейност. От дома й в село Червен брег, от фамилен апартамент в Дупница и още един имот на семейството й бяха открити тетрадки с имената на 160 длъжници, както и 10 000 лева на пачки. Открити са още около 140 златни накита, лични документи, черна и бяла техника, нотариални актове на имоти. Предполага се, че предметите и документите са залагани срещу заем.