Директорът на МБАЛ – Кюстендил д-р Ал. Величков: Основният проблем е застаряването на служителите

“Всеки ръководител на лечебно заведение иска по-високи възнаграждения”, заяви изпълнителният директор на МБАЛ “Д-р Никола Василиев” в Кюстендил д-р Александър Величков. По думите му все още нямат колективен трудов договор, анекс към него и цена на клиничните пътеки.
“Да, разбира се, че колкото по-високи са заплатите, толкова по-добре е това за персонала – стимул за работа, задържане на персонала. Основният проблем е, че не идват нови кадри и това води до застаряване на служителите”, заяви още пред БНТ д-р Величков.
По думите му не е малка частта на работещите лекари и медицински лица, които са пенсионери. Средната заплата в лечебното заведение без Covid добавките е около 1360 лева, посочи медикът.
“Болницата в Кюстендил е акционерно дружество. Мажоритарен собственик, на който е държавата. Миноритарни собственици са общините от област Кюстендил. Практически е държавна болница, тъй като мажоритарният собственик е държавата”, каза той.
Припомняме, че след протестите на медиците, както и след проведените разговори между синдикатите, представителите на Българския лекарски съюз и управляващите се стигна до договорка за ръст на заплатите на санитари, медицински сестри и лекари.