Директор и служител на банков филиал в Петрич отиват на съд

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.Ш. и Д.Т. за длъжностно присвояване в особено големи размери и съставяне на официални документи, удостоверяващи неверни обстоятелства. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – София.

Обвиняемият Г.Ш. работел като директор на филиал в банка в гр. Петрич, а негова подчинена – обвиняемата Д.Т., била специалист по обслужване на клиенти. През 2016 г. той поискал от нея да му предостави за лично ползване парични средства от поверената ѝ касова наличност. Уверил я, че до няколко дни ще възстанови получените суми. Тя изпълнила нареждането на директора и му предоставила парична сума в размер на 40 100,39 лева, 50 000 евро и 4 950 щатски долара, без извършване на касова операция за предаването им. Обвиняемата съзнавала, че разпореждане с парични средства, собственост на банката, е в противоречие с обхвата на действията, които позволява длъжностната й характеристика и в нарушение на Правилата за касовата дейност. За получените парични суми обвиняемият Г.Ш. подписал 3 броя нареждане – разписки.

За да не бъде установен дефицитът на касата на служителката Д.Т., директорът създал организация за формално извършване на ежемесечните ревизии. Това ставало само по документи, без реално броене на пари. В документите за провеждането им се отразявало, че не са установени различия между наличните средства в съответната каса и данните от информационната система.

На 06.06.2016 г., във връзка с планиран одит, служители от управление „Вътрешен контрол“ при банката извършили ревизия на касите във филиала в гр. Петрич. Обвиняемият бил уведомен за него предварително и предупредил Д.Т. С парите на клиент на банката липсата на касата била запълнена. По този начин при извършената ревизия не били установени различия между фактическата парична наличност и счетоводните данни в електронната система на банката.

При друга ревизия, по указание на директора Г.Ш., с цел прикриване на липсата на парични средства от касовата наличност на поверената ѝ каса, обвиняемата Д.Т. за кратко време осчетоводила 3 тегления от сметките на клиенти на банката. Това било извършено без личното явяване и изричното разпореждане на титуляря на съответната сметка, в нарушение на правилата за осъществяване на банковите операции и без да са броени и предавани парични средства. Оторизирането им било осъществено с потребителското име и паролата на колежката на обвиняемата без да я уведомява за това. След приключване на ревизията Д.Т. възстановила паричните суми по сметките.

По време на касова ревизия, извършена на 23.08.2016 г., проверяващите установили дефицит на касата, поверена на Д.Т. Обвиняемият Г.Ш. им обяснил, че сумите му били предадени от служителката срещу разписки. Те били открити в касата, иззети и приложени към документите за ревизията. Направените от проверяващите констатации били подробно отразени в одитен доклад.

На обвиняемите Г.Ш. и Д.Т. били наложени дисциплинарни наказания „уволнение“.

В хода на проведеното разследване са били извършени съдебно-счетоводна и графична експертизи, доказващи виновността на обвиняемите. Двамата действали в съучастие – Г.Ш. като подбудител, а Д.Т. като извършител. Предстои делото да продължи в съда.