Дни на Мароко в Благоевград – показаха козметика, сувенири и чаена церемония

Посланикът на Кралство Мароко в България Нейно превъзходителство Закиа ел Мидауи и заместник-кметът Зорница Кралева поставиха началото на Дни на Мароко в Благоевград. Програмата включваше изложба от постери от Мароко, традиционни марокански сувенири, местни продукти, ръчно произведени сувенири козметика на арганова основа, дефиле на кафтани, чаена церемония. Бяха представени и фолклорни обичаи от Мароко и България.

По време на събитието Н.Пр. Закиа ел Мидауи изказа своята благодарност за гостоприемството, подготовката и организацията на Дни на Мароко в Благоевград. „Като представител на френскоговорещите съм радостна да съм тук, защото Благоевград олицетворява духа на франкофонията, тъй като този красив град ежегодно организира най-престижния фестивал на френската музика „Франкофоли“, който ще се проведе за 5-и път на 21 и 22 юни, играе важна роля за представянето на френския език и култура в България и останалата част на света“, заяви посланикът на Мароко. Зам.-кметът Зорница Кралева заяви:

„Вярвам в това, че всяка държава крие много тайнства, които се разгадават именно чрез традициите. Община Благоевград и Кралство Мароко имат добри взаимоотношения, изградени приятелски пътища и добри партньорски контакти. Именно за това съм щастлива от факта, че Благоевград ще може да се запознае с вашите традиции, обичаи и културното наследство на Мароко“. Много цветове пресъздадоха културното богатство на Кралство Мароко.