Добра поличба! Първите щъркели доведоха пролетта в Югозапада

Дългокраките птици вече радват хората в Червен брег и Полето

Първите щъркели вече долетяха в Югозапада. Предвестници на пролетта и символ на новия живот, дългокраките птици бяха посрещнати с радост и надежда от местните хора.

Всички се радват на щъркелите в дупнишкото село Червен брег. Пристигането им преди дни бе документирано във фейсбук групата „Забелязано в Дупница“ и приветствано от хиляди с „Добре дошли“. Първа в снимка ги улови Вероника Тегаркова. Дупничани видяха в събитието добра поличба и се помолиха идването на черно-белите птици да е на късмет.

Както вече съобщихме, вече пристигна и първият щъркел за тази година в община Симитли. Предвестникът на пролетта кацна в ceлo Полето. Мecтнитe вeднaгa пoзнaли мъжкия, кoйтo пoвeчe oт 10 гoдини идвa пo-рaнo, зa дa пoдгoтви гнeздoтo.

Щъркeлът e приcтигнaл в понеделник, мaлкo cлeд 15,00 чaca. Тaзи гoдинa тoй e пoдрaнил c близo три ceдмици, a хoрaтa в ceлoтo вярвaт, чe приcтигaнeтo му вeщae идвaнeтo и нa пo-дoбри дни. Някoи oт мecтнитe дoри ce шeгувaт, чe тaзи гoдинa нямa нуждa дa cи cлaгaт мaртeници.

Заради хубавото време в Долна баня също са в трепетно очакване на първите за годината щъркели. За градчето белите щъркели са най-голямата природна атракция. През 1999 година градът печели първо място в проведения национален конкурс за най-много щъркелови гнезда с 21 гнездящи двойки бели щъркели. Три поредни години градът беше организатор на екофестивала „Зелена вълна 21-ви век“ за филми и тв предавания, като призьорите получаваха статуетка „Щъркелово гнездо“.

При седмото международно преброяване на белия щъркел в Долна баня природозащитниците отчетоха 26 щъркелови гнезда и точно толкова гнездящи двойки. Преди 2 години работници на ЧЕЗ монтираха нова метална платформа за обезопасяване на едно от най-емблематичните щъркелови гнезда върху електрически стълб в центъра на Долна баня. Преди време точно това щъркелово гнездо предизвика късо съединение по електропреносната мрежа и се запали.

 

Включват камерите в гнездото на Пролетка и Изгрев в Баничан

Хората в гоцеделчевското село Баничан очакват щъркелите не само като символ на пролетта и на събуждащата се за нов живот природа. С идването на птиците в селото започва вълнение кога ще се излюпят малките, ще оцелеят ли и дали наесен ще полетят.
Баничан е известно като селото с най-много щъркелови гнезда в района на Гоце Делчев – тринадесет. Тук за пръв път в страната се поставя камера за наблюдение в едно от гнездата, която дава възможност всеки любител на красивите птици да види отблизо какво се случва в щъркеловото семейство. Това става с линк, активен от момента, в който се включи камерата. Линкът се публикува на сайта на местното читалище “Изгрев” и дава възможност птиците да бъдат наблюдавани денонощно, разказа за БТА секретарят на читалището Румяна Джибова. По традиция това се прави в края на месец февруари, за да може да се проследи престоят на щъркелите от момента на тяхното пристигане.
Румяна Джибова сподели, че самата идея за поставяне на камера се заражда по време на разговор с координатора на гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Димитър Попов, в който двамата са обсъждали причините Баничан да е толкова привлекателна дестинация за белия щъркел. Именно тогава изниква темата, че щъркелът не е достатъчно проучен, тъй като гнезди високо, а и не трябва да бъде обезпокояван, докато мъти или отглежда малките си. Така се ражда идеята да бъде наблюдаван с камера, която да не пречи на живота в гнездото, но да даде ценна информация за навиците на тези птици.

Читалището включва предложението за камера в проект, който е финансиран от Национален фонд “Култура”. Камерата се монтира през 2016 година, което предизвиква огромен ентусиазъм сред местните хора, спомня си секретарят на читалището. Тя е и първата в страната подобна камера, монтирана на щъркелово гнездо. Огромният интерес към птичето семейство дава повод да се проведе интернет гласуване, с което да бъдат избрани имена на щъркеловата двойка. Така женската получава името Пролетка, а мъжкият е кръстен на местното читалище – Изгрев.
Онлайн наблюдението дава информация какво се случва в гнездото, по какъв начин се отглеждат малките, но и какви са опасностите, които ги застрашават, каза за БТА Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев. След внушителния над десет хиляди километра полет първи пристига мъжкият щъркел. Той почива само ден или два след пристигането си и веднага се залавя с работа по гнездото, разказа Димитър Попов. Укрепването на птичия дом е изцяло задача на мъжката птица, а видеонаблюдението е дало възможност на Димитър и неговите съмишленици да установят, че щъркелите крадат едни от други строителен материал.
Женската птица пристига една или две седмици след своята половинка. Щом двойката се събере, веднага пристъпва към чифтосване и снасяне на яйцата. Женската птица от гнездото, в което е поставена камерата, винаги снася през един ден по едно яйце и всяка година успява да снесе четири яйца и да отгледа три малки щъркелчета, сподели наблюденията си върху двойката Димитър Попов. Мъжката птица помага през цялото време на мътенето и изхранването на малките. Белият щъркел е една от птиците, която е изключително грижовна по отношение на своите малки и се старае да прави всичко необходимо, за да оцелеят максимален брой, допълни координаторът на БДЗП.
Въпреки че щъркелите от незапомнени времена са част от Баничан, камерата насочва вниманието към тях в пряк и преносен смисъл. Съжителството между човека и птицата в това село почти винаги е било в хармония, но в последните години грижите към щъркелите се увеличават. Когато има буря и от тежестта на влагата гнездата са застрашени да паднат или някое щъркелче есента не успее да полети и се озове на земята, местните хора веднага звънят на координатора на Българското дружество за защита на птиците, разказа Румяна Джибова. Докато дойдат специалисти, които да се погрижат за птицата, хората вече са я прибрали в двора, за да не я нападне някое животно, допълни тя.

Поверия за щъркелите!

Въпреки че пролетта не е настъпила официално, в страната ни започнаха да долитат първите щъркели. Много от народите ги свързват с различни поличби, а ето и някои от тях:

–  Щъркелите носят здраве и благоденствие. Ако над някоя къща има щъркелово гнездо, се смята, че този дом и неговите обитатели са закриляни от беди. Обитателите на жилището трябва да се чувстват късметлии;

– Щъркеловото гнездо в никакъв случай не бива да се разрушава. Не бива да се крадат или нараняват и малките на тази птица. Според едно поверие, всеки позволил си да стори лошо на щъркел по един или друг начин, го очаква страшна беда;

– Щъркелите отдавна се свързват с поява на бебе. Според едно поверие, ако щъркел погледне млада жена в очите, скоро тя ще дари семейството си с наследник. Друго поверие пък гласи, че ако жена види щъркел, ще роди момченце;

– В някои страни щъркелът се свързва с дълголетие. Смята се, че когато щъркел мине покрай теб, животът ти се удължава. Ето затова в някои народи се подаряват фигурки на щъркели на стари или болни хора;

– На добро е не само да имаш в дома си предмет, символизиращ щъркел, но и да го сънуваш. Яви ли ти се насън, значи те очаква здраве, берекет, щастие.

– Други пък вярват, че щъркелът сбъдва желания. Ето защо, когато видят птицата, бързат да си намислят нещо хубаво;

– Щъркелите пазят от змии. Вярва се, че на тези дългоклюновци не могат да им се опрат дори най-опасните и силни влечуги;

– По поведението на щъркелите може да се гадае каква ще е и предстоящата есен. Вярва се, че ако се събират и летят в кръг през лятото, през есенните месеци ще падне студ;

– Ако човек види щъркел, докато носи мартеница, според поверието трябва да я свали. След това може да я върже на дърво  или да я сложи под камък. На някои места в миналото била известна практиката при поява на щъркел, малчуганите да свалят мартеницата и да я подхвърлят към птицата с думите: Ето ти на тебе мартеница, дай ми на мен здраве;

– Според едно поверие, ако първия път, в който видиш щъркел, той лети – очаква те добра година и всичко ще минава бързо и с лекота. Ако обаче щъркелът си почива някъде, чакат те мързеливи месеци;

– Съществува суеверие също така, че ако видиш щъркел и имаш в себе си пари, годината ще се случи доходна. Ето защо през първите пролетни дни не бива се излиза с празни джобове.