Добра реколта! Производител със 100 дка лозя в Смочево очаква по 15 т от 5 сорта грозде

  • 38-год. Иван Станков и семейството му напускат София, за да се захванат с винопроизводство в рилското село

  • Местните хора помагат с гроздобера, има нужда от още берачи

Жители на Смочево се притекоха на помощ за прибирането на реколтата от лозовите масиви на Иван Станков в рилското село. „Инициативата бе на ловната дружинка в Смочево начело с председателя Иво Кондев. В събота, за да ни помогнат, в гроздобера се включиха допълнително 6-7 човека – наши приятели, освен останалите 8-10 работници. Само в този ден прибрахме между 4,5 -5 тона грозде. Наложи се да побързаме с прибирането на гроздето, тъй като в последните две седмици времето се влоши. Реколтата тази година е добра. Даже до м. август беше една от най-добрите за последните години в цяла България, но след валежите на доста места се влоши. При нас също има леко отражение, затова бързаме и искаме колкото може по-бързо да приключим с гроздобера”, каза Теодора Станкова. Тя, съпругът й Иван Станков, неговите родители и наети работници обработват 100 дка лозови масиви в района на Смочево. Гроздето е 5 сорта, предимно от белите – шардоне, совиньон, тамянка и др. Шардонето е прибрано и в момента берат совиньона. Очакват по около 15 тона от почти всички от сортовете.
Станкови се захващат с лозарство и винопризводство през 2016 г., след като се отказват от друг бизнес и от София се местят в
Смочево.

„През 2016 г. семейството на съпруга ми, което имаше друг бизнес, реши да промени сферата на дейност и се насочихме към лозарството и винопризводството. Тогава засадихме лозята, през 2020 г. регистрирахме винарната, а през 2021 г. имахме и първите вина на пазара – общо около 18 тона, или по около 4 000 бутилки от всеки вид. Това е около 35 % от очаквания добив, като имаме предвид, че лозята все още са много млади. Вината ни се приемат много добре – продаваме в специализирани магазин в по-големите градове като София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, а вече и в много градове покрай морето – Несебър, Лозенец, Обзор, както и онлайн. Участвахме в няколко фестивала на виното и ни предстоят нови участия. Тази година очакваме количеството на произведените вина да се увеличи, тъй като и реколтата е по-добра”, казаха от фирмата.
Виното, произвеждано от Станкови, е Богдая Винярд Естейт. Съпругата на 38-годишния Иван Станков – Теодора, подчерта, че той е двигателят на семейната фирма. Както и че при тях като технолог и консултант работи много добър експерт в областта – Мария Стоева. За да се посвети на винопроизводството и да се захване с нелекия селскостопански труд, свързван с отглеждането на лозята, семейството напуска София. „От 4 г. сме в Смочево. Основно мъжът ми се занимава с лозята. По професия той е инженер, но с богата обща култура и познания в много сфери и сега в процеса на роботата се учи и на лозарство и винарство. Наш консултант е техноложката Мария Стоева. Децата ни – две момчета – едното в четвърти, а другото във втори клас, са ученици в Дупница и всеки ден аз ги карам на училище. Сутрин излизат, вечер се прибират. Не сме само ние така в Смочево, има още няколко семейства с деца, които пътуват до училище, за да учат. За нас разстоянието не е проблем, още повече, че разстоянията в София не са много по-различни. Хубаво е, че селото е оживено, в Смочево вече има млади хора и се опитваме да го възродим”, коментира Теодора Станкова.
Стана ясно още, че в момента фирмата има нужда от още 5 -има души, които да се включат в гроздобера.