Добра слука! 500 диви свине отстреляха авджиите от сдружение „Сокол” в Благоевград 

 

Известният ловец Димитър Данчов думнал с 4 изстрела 5 глигана с карабина

15-24-03-%d1%81%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b52
Логодаж имат най-много попадения през сезона

500 диви свине при план 510 са отстреляли ловците от Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“ през ловния сезон. Председателят на сдружението Иван Василев-Джери се похвали, че сезонът приключил много успешно.

15-24-03-ivan-vasilev1
Иван Василев-Джери

Дружинките в Логодаж и Хърсово имали най-много попадения.

В дружинката от Логодаж известният ловец Димитър Данчов е отстрелял от 4 изстрела 5 глигана с карабина, с един изстрел два глигана и единият е сериозен трофей. Петър Демиревски от Хърсово пък на откриването също е отстрелял сериозен трофей, който представлява златен медал.

В дружинката в Логодаж членуват популярните авджии Йордан Чамишки, Спаско Лазаров и Момчил Петков. „Почти всички дружинки отстреляха диви свине. Е, има някои, които са преизпълнили своя план, но това на ловен език е слука – който има по-добра слука е изпълнил своя план. Но като цяло трябва да се отбележи, че ловният сезон беше много успешен и особено радостен е фактът, че освен отстреляния дивеч няма негативни случаи и инциденти с ловното оръжие, както и с транспортни средства”, коментира Василев. Членовете на дружеството отглеждали фазани, яребици и друг пернат дивеч и спазвали стриктно необходимите изисквания.

Ние имаме дивечовъдно стопанство, което отговаря на изискванията на ветеринарните органи и е регистрирано по установения ред. В него отглеждаме пернат дивеч – фазани, яребици и т.н. Той е в затворени помещения. Изцяло стопанството е оградено и затворено с мрежи отвсякъде. Фуражът е на такива места, където няма достъп на външни птици и т.н.”, обясни Василев.

1450 ловци и риболовци членуват в Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“. Над 65 години са 205-има, факт е обаче, че сдружението застарява. Освен желанието да се ловува ловците трябва и да се грижат за дивеча – за оцеляването му през тежките зимни месеци и през размножителния период. В тази връзка са разработени програми и са приети финансови планове във всяка дружина. Предоставя се концентриран фураж, основно царевица и пшеница, които ще изнасят от ловните стопанства на достъпни места за дивеча.

Ловният сезон за едър дивеч ще бъде открит през втората седмица на месец август.