Доброволно клане на прасета започва в Пернишка област 

Единадесет населени места на територията на общините Перник и Брезник попадат в обсега на спешната превантивна мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип “заден двор”, съобщи областният управител Ирена Соколова. Това са гр. Брезник, селата Гоз, Бабица, Красава, Арзан, Горни Романци и Брусник в община Брезник, а другите четири – Вискяр, Расник, Дивотино и Радуй, са в община Перник. Всички те попадат в 20-километровата зона на свинеферма в село Петърч, община Костинброд.
Соколова посочи, че в община Радомир се отглеждат 509 прасета тип “заден двор” без градската част, в община Брезник – 130, също без градската част, в община Трън – 175 прасета общо в общинския център и селата, в Земен – 69, в Ковачевци – 172 и в община Перник – 207. На специален режим на наблюдение са свинете майки.

„Нека да бъдат информирани хората и да не се създава излишно напрежение във връзка със създалата се ситуация“. С тези думи се обърна секретарят на община Перник Радослава Манова към кметовете на населени места, които присъстваха на извънредната епизоотична комисия. „В цяла Европа има такава болест и за нея няма лечение. Трябва да има спокойствие и не трябва да се създава паника“, сподели Манова.
Кметовете бяха запознати с последната информация, която пристигна в деловодството на община Перник на 30 юли. Писмото гласи, че трябва да бъде предприета спешна превантивна мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип „заден двор“, попадащи в двадесеткилометровата зона на свинеферма „Цема“ ЕООД – село Петърч, община Костинброд.
Очаква се стриктно изпълнение на разписаната мярка във връзка с проведеното на 29 юли извънредно заседание на Централния епизоотичен съвет. Стопаните имат срок до 2 август да изпълнят предписанието, уточни още Соколова. По думите й вече почти ежедневно ще се провеждат епизоотични комисии.