Доброволците от Сатовча със специален приз на церемонията „Пожарникар на годината“

Доброволното формирование към община Сатовча получи специален приз на церемонията „Пожарникар на годината”, която се проведе за 26-и път. Най-добрите огнеборци, спасители и доброволци за 2020 година получиха своите награди на кратка церемония в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Доброволците от Сатовча бяха наградени в категорията „Партньори“ за 2020 година. „Годината, която измина, бе сложна, но пожарникарите и спасителите съумяха да се справят с предизвикателствата, включително с дейностите, свързани със здравната криза. Лично се убедих в работата на екипа на комисар Николай Вълчев при големите пожари от последното лято на територията на област Хасково. Щастлив съм, че именно той е носител на тази престижна награда“, каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в поздрава си към отличените в конкурса „Пожарникар на годината 2020 г.“.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия.

Комплексен победител и носител на титлата „Пожарникар на годината” стана комисар Николай Вълчев – директор на РДПБЗН-Хасково. През изминалата година той лично ръководи дейностите по погасяване на мащабните полски и горски пожари на територията на общините Свиленград, Любимец и Ивайловград. Комисар Вълчев бе награден с почетното отличие на вътрешното министерство „За доблест и заслуги“ I степен.

Доброволният противопожарен отряд в Сатовча е създаден от кмета на общината Арбен Мименов още по време на първия му мандат през 2002 и 2003 година. Той се сформира, тъй като община Сатовча е отдалечена почти на около 35 километра от професионалната пожарна в Гоце Делчев.

Противопожарният доброволчески отряд в Сатовча е в помощ на ресорните институции при огнени инциденти и при природни бедствия. Не са редки и случаите, в които местните доброволци са се справяли и сами.