Доброволци извадиха над 1000 чувала с битови отпадъци, бутилки олио и телевизори от р. Струма

В Благоевград ентусиасти чистиха центъра от фасове

Доброволци събраха над 1000 чувала с боклук около река Струма след почистване, организирано от неправителствена организация и със съдействието на община Кюстендил.
“Почистване правим редовно, но е необходимо да намерим източника и да разберем какво се случва и защо реките ни са в такова състояние. Целта ни в бъдеще е да няма толкова боклуци в реките. Стотици са хората, които участват, в акцията се включиха и около 400 души от ромския квартал, откъдето минава един от притоците на Струма”, каза една от организаторките – Людмила Добрева.


От един от притоците на Струма доброволците извадиха частите за половин автомобил, телевизори, тоалетни чинии, битови отпадъци. “Намерихме 10 бутилки от пет литра с употребявано олио”, разказаха още участниците.
В организацията на акцията участва и община Кюстендил. Осигурени бяха материали за почистването, извозване и депониране на събрания боклук. Пластмасовите и стъклени отпадъци се събираха в отделен цвят чували и бяха транспортирани до пунктове за вторични суровини.
С набраните средства ще бъде подкрепено детското отделение на болницата в града. В следващите дни ще е ясна и сумата, с която ще бъде подпомогната дейността на детското отделение.


Акция по почистване, но на фасове имаше и в центъра на Благоевград. Десетки доброволци се включиха в кампанията „Промени картинката“.
Организирани групи и случайно преминаващи хора събираха цигарени фасове, изхвърлени около Централната градска градина.