Доброволци разкрасиха Овчарци

Сапаревобанското село грее с цветен надпис

Доброволци разкрасиха Овчарци. В последните дни сапаревобанското село придоби нов облик – освежена е фасадата на кметството, която е боядисана в бяло, и с цветни букви е изписано името на селото, засадени са цветя. Освежени са бордюри, пейки. „Започнахме от центъра, той е лицето на Овчарци, но след Великден ще продължим и в останалите части на селото. Всичко правим с доброволци, много хора помагат, включително и деца, има много добри хора в селото и това много ме радва. Поне 15 души се включиха, освен с труд помагат и с дарения.

Местни хора дариха 8 големи саксии, направени от дървени трупи, купиха саксии, пластмасови сандъчета за цветя, различни видове цветя. Засадихме градински гербери и бегонии, карамфили, върбинки, сакъзи, мушката, пламъчета и продължаваме. Доброволци боядисаха фасадата на кметството, която изглеждаше много зле, от общината ни помогнаха за нея с материали. Работим от 2 седмици, но времето беше лошо и ни забави. След празниците ще продължим – ще поставим дървени статуетки, пейки с мечета, също изработени от дърво”, каза кметът на селото Радостина Сусанина.

Преди около месец своеобразен старт на обновлението бе даден с подмяната на стария и счупен фонтан в центъра на Овчарци с нов.

Както е известно, Овчарци е известно с водопадите си – над 7 на брой, и най-вече с водопада Горица на едноименната река, която извира от върха над селото – Кабул. Освен с красивата си природа овчарчани се гордеят и с черквата си, определяна като шедьовър на възрожденската архитектура, с петте параклиса в землището на селото, както и с традициите и обичаите, които се стремят да запазят. Надеждата на Овчарци е в развитието на туризма.