Договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Правителство с втория мандат и ротация Денков/Габриел

Мария Габриел върна неизпълнен първия мандат на президента Радев

Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Радев. Тя пристигна в президентството с Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

“Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала”, каза тя на президента Радев.

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на “Продължаваме промяната-Демократична България” Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет с втория мандат с премиер на ротационен принцип.

Премиерите ще са двама и те ще се ротират на 9 месеца. В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца – премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме функциите на вицепремиер. Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Академик Денков посочи, че правителството с втория мандат се ангажира с шест основни приоритета:

– да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;

– да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;

– да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;

– да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;

-да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;

– да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Николай Денков ще подаде остава при неизпълнение или при подмяна на тези приоритети на правителството.

Вторият мандат ще бъде национален, обяви от своя страна кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел в съвместното изявление.

Това е записано в декларация между ГЕРБ-СДС, прочетена от Габриел.

Тя благодари и на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа “с разум, а не с емоция” са очаквали да получат подкрепа на днешния документ.

“Неговият текст показва колко много отстъпки са направили всички в името но едно – България да има редовно правителство”, каза Габриел и добави, че двамата с Николай Денков са успели да изработят първия съвместен документ, на който стъпват двете коалиции.

Декларацията трябва да получи подкрепата от парламентарните групи и следващите дни те трябва да бъдат убедени, че това е правилният подход.