Долнобанските туристи си направиха поход до хижа “Гургулица”, Ваня Раданска спечели състезание по бране на билки

Десетки туристи от дружество “Ибър” в Долна баня се отправиха в ранни зори на екскурзия до рилската хижа “Гургулица” в Рила планина. Всички получиха специално направени диплянки и си пожелаха приятен и незабравим ден сред рилската природа. По пътя първо планинарите се отбиха на кафе и раздумка на красивия централен площад в съседното село Костенец, който бе обновен по проект на Европейския съюз, след което посетиха църквата “Успение на Пресвета Богородица” в местността Горна черква в курорта вили Костенец, където запалиха свещ за здраве и благополучие в семействата, след което се разходиха и до прочутия Костенски водопад.

По обяд планинарите от рилския град, след като по пътя набраха красиви букети с билки, се събраха на поляната пред хижа “Гургулица” на 1200 м н.в., където след като преброиха събраните билки от туристите, организаторите излъчиха победителите и раздадоха естествено наградите.

Със 71 билки в своя букет се поздрави Ваня Раданска, следвана от Стоянка Маврова с 53 билки и Елена Сухарева с 50 лековити билки. В билковата надпревара участваха още и Марина Иванова, Николина Михайлова, Боряна Троянска, Елисавета Генчева, Латинка Костадинова. Ваня Гълъбова и други. Всички билкари получиха от организаторите от долнобанското дружество козметични продукти.

Тук всички хапнаха от вкусната скара на хижаря Георги Бекяров и пийнаха от студената бира.

Паметен ще остане този туристически ден за рожденика Славчо Дамянов – любимия шофьор на долнобанските туристи, пък и не само за тях по различни маршрути в региона и страната, който почерпи естествено с квалитетни шоколадови бонбони и най-вече с домашна гроздова ракия от чашките на подаръка, който му подари планинарската група.