Дончева: Три кръга се ”слагат” на Радев за постове

В момента се задава мътна вода, която ще става все по-мътна, предрича лидерът на „Движение 21”

10-12-01-doncheva

Три кръга притискат новия президент Румен Радев и му предлагат хора за ключови постове. В “мътните води” се намесват бизнесмени и социолози. Така коментира пред Нова тв предстоящата изборна пролет лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. По думите й новият президент вече бил облазен от хора, които на всяка цена държат да го съветват. Според нея единият от кръговете са хората на ДС около Библиотекарския институт, които са свързани с ДПС. Тя визира имената на Димитър Иванов и Светлана Шаренкова. Те лансирали вицепрезидента Маргарита Попова за вицепремиер и министър на правосъдието.

Вторият кръг бил свързан с Румен Овчаров, Георги Гергов и Илияна Йотова. Те пък лансирали Богомил Бонев за премиер или поне вътрешен министър.

Третият кръг бил около НДСВ и лансирал хора като съпрузите Паси и Елена Поптодорова.

“В момента се задава мътна вода, която ще става все по-мътна. Няма да бъде толкова кратко това време, защото няма фокус и не е възможно да се внесе здрав разум. В този период е важно да има една ниша, която да бъде заета от здравомислещите, които да могат да придържат нещата в петолинието”, на мнение е Дончева. Според нея текат супер бързи избори, които не дават възможност на много формации да се организират за участие.

Късият срок до евентуалните избори на 26 март сочи, че ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите имат интерес те да са бързи и да елиминират служебно голяма част от конкуренцията. Смятам, че ще постигнат това, но за сметка на патов парламент”, на мнение е лидерът на „Движение 21”.

„Коалиция с ДПС е забранена по вътрешни причини, а коалиция с патриотите – по външни. Брюксел няма да позволи БСП да направи коалиция с Патриотичния фронт. Социолози манипулират откровено в полза на националистите заради общи бизнес интереси. „Галъп” напомпваха общественото мнение, че това е формация, която трябва да бъде подкрепяна”, заяви Дончева. Тя е на мнение, че патриотите все пак ще се опитат да играят роля – поддържаща срещу определени сделки, екстри и ползи. Срещу хора на по-ниско равнище, но без формално участие в правителството.

Огнян Герджиков – служебен премиер. Това не е лош вариант, коментира Дончева, но тя е на мнение, че името му е излязло много рано, а това носи риска да бъде смазан на финалната права.

“Росен Плевнелиев имаше ясна евроатлантическа линия. Аз не знам защо са тези нападки в края на мандата му”, коментира Дончева. Тя изтъкна, че той не е казал нищо лошо.

На въпрос правилно ли е подозрението на Плевнелиев, че България ще бъде оставена в обсега на влияние на Русия, Дончева бе категорична, че то не е лишено от основание.

 

снимка

Татяна Дончева