Доставката на бързи тестове забавя отварянето на триажния кабинет в Дупница

Д-р Крум Бонев
  • Срещата между ръководствата на общината, двете болници и РЗИ е под въпрос

Обективни и субективни причини забавят отварянето на триажния кабинет, съобщи д-р Крум Бонев, временно изпълняващ длъжността управител на общинската болница в Дупница. „Все още от РЗИ не са пристигнали бързите тестове, които са одобрени от МЗ”, уточни той.

Както е известно, за област Кюстендил са предвидени 4000 антигенни бързи теста. Те вече са изпробвани в големите болници, Спешна помощ и неотложни кабинети в столицата и дават приблизително 85% достоверност на крайния резултат. „Помещенията вече са готови, почистени и дезинфекцирани. Очакваме и обозначителните табели. За отварянето на кабинета ще се решава ден за ден, в зависимост от доставката на тестовете, но най-късно в понеделник би трябвало да заработи”, посочи Бонев.

Д-р Ени Лефтеров

Във връзка с предвидената за този петък среща на ръководствата на общината, двете болници в града и РЗИ, инициирана от кмета Методи Чимев, шефът на общинската болница каза, че ще се радва тя да бъде осъществена, тъй като нуждата от подобен разговор е належаща предвид създалата се ситуация. Разпределението на силите и координирането на действията ще бъдат от полза на всички пациенти и работещите в сферата на здравеопазването.

„Не съм сигурен доколко общината може да помогне в решаването на настоящите проблеми. И в момента лекуваме както пациенти с Ковид-19, така и с пневмония. Имаме 70 лежащо болни с пневмония, които са в различно по степен състояние”, коментира управителят на частната болница д-р Ени Лефтеров.

Припомняме, че срещата е инициирана, за да се обсъди и реши проблемът с обезпечаването с леглова база предвид увеличаващия се брой на нуждаещите се от хоспитализация.