До два месеца казват присъдата по делото „Чората”

Решение по делото за убийството на Ангел Димитров-Чората ще има най-много до два месеца. Това каза за „Вяра” началникът на кабинета на председателя на Върховния касационен съд Роза Георгиева.

„Последното заседание на съда приключи с изслушване на пледоариите на 3 февруари и вече се очаква решението на върховните магистрати. Срокът, в който те трябва да се произнесат, е от един до два месеца в зависимост от сложността на процеса. В този случай делото е с висок обществен интерес”, допълни още Георгиева.

При старта на делото във ВКС адвокат Биляна Коцакова заяви, че очаква оправдателна присъда.

Припомняме, Ангел Димитров-Чората почина при задържане в благоевградския арест на 10 ноември 2005 г. по време на акция “Респект” по времето, когато вътрешен министър беше Румен Петков, тогава от БСП.

След продължителен процес у нас с променлив резултат през юни 2011 г. Върховният касационен съд стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

През 2016 г. ВКС обаче възобнови длото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година.

Осъдените петима, участвали в акцията – Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски – влязоха за излежаване на присъдата си след 14-годишна съдебна сага през април 2019 г.