До 10 г. затвор грозят техника Симеон Йорданов за убийството на шивачката Мариана Станкева при катастрофа в Дупница, почернената дъщеря М. Минева: Не каза едно съжалявам, погребахме майка в затворен ковчег

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Вдовецът Кънчо пред съда в Кюстендил: Обувките и телефонът на жена ми бяха изхвръкнали в храстите, от удара върху фолксвагена имаше дупка от 20 см

Експертът Ценко Вапцанов: Тялото на жената е летяло 10 метра

Убиецът на майка ми Симеон Йорданов още не е казал едно съжалявм, проплака в съда дъщерята Мирослава Минева от Дупница. Тя поиска затвор за шофьора, отнел живота на шивачката Мариана Станкева при катастрофа на 1 февруари м.г. на ул. „Венелин” в Дупница. Шивачката издъхва, след като е блъсната от лек автомобил „Фолксваген Поло”, управляван от Симеон Кирилов Йорданов, работещ в „Асансьорна техника”. Кюстендилският окръжен съд даде ход на делото, срещу водача е повдигнат обвинителен акт за причиняване на смърт по непредпазливост. Грозят го между 3 и 10 години затвор. Частни обвинители станаха двете дъщери на жертвата – Вергиния и Мирослава, съпругът Кънчо и майката Йорданка, на 79 години. Възрастната жена пропусна заседанието, за да не си навлече допълнителен шок, казаха близките й. „Симеон трябва да лежи в затвора, защото по един или друг начин е причинил смъртта на майка ми. Моите подозрения са, че неговата защита се опитва да го измъкне. Подразни ме това, че искат да изкарат, че майка е пресичала неправилно. Това не е вярно. Тя отгледа и двете ми деца, които са на 12 и на 16 години. Възпитавала ги е да се оглеждат на пътя. Възмути ме арогантното поведение на Симеон. Мина се една година, живеем в един район, а той като човек не дойде при нас да каже – съжалявам. Аз също съм шофьор. Никой не е застрахован. Държи се пренебрежително, на улицата ни отминава, никаква реакция няма от негова страна. Държи се така, че все едно не е виновен и че все едно е блъснал котка, а не човек. Познавам го по физиономия от махалата, приятел е на наша съседка. Никакъв контакт не е поискал с нас. Искам да си изтърпи наказанието, защото майка е изтърпяла страшни болки“, добави Мирослава. Мариана Станкева умира, преди да влезе за операция в реанимацията на софийска болница.

„Майка беше с множество счупвания. На погребението ковчегът беше затворен, за да не я гледат хората. Исках да я запомнят такава, каквато си е била“, през сълзи сподели Мирослава, която не се разделя с портрета на майка си, дори и в съдебната зала. Съпругът на починалата Кънчо първи даде показания пред съда. Разбрал за случката в автобуса, на път за работата си в „Енергоремонт”. „Опитах се да я избера по джиесема четири пъти, но не се свързах. Върнах се на мястото, където бе инцидентът. Видях тялото на жена ми, покрито с палто, чантата отхвръкнала на една страна, разпилени документи, телефонът беше в храстите, обувките също. На предното панорамно дясно стъкло на фолксвагена има дупка с диаметър от 20 сантиметра. В продължение на седем години със съпругата ми изминавахме заедно един и същи път. Аз обаче тогава останах да затворя вратата на гаража. Не видях какво се е случило. Мариана имаше диоптър от 0,75. Слагаше очила само за шиене. Тогава пътят беше сух, а времето студено“, сподели Кънчо.

Колегата му Георги Петков е човекът, позвънил на телефон 112. „Говорехме си и чух глух удар. Видях, че жената прави ротация във въздуха, като въртене на колело с ръцете и краката. Просто хвърчеше от удара. Чух, че водачът на автомобила се вайка и говори по телефона: „Убих човек“, споделя Георги. По думите му шофьорът Симеон е карал с поне 70 км в час, но точната скорост ще бъде уточнена от експертиза. С приятел не посмели да пипнат тялото, за да не направят грешка. „Нямаше признаци на живот, дори дрехата не се помръдваше от дишането“, казва Георги. Заедно с него е друг колега – Красимир Николов. „Не съм чул свистене на гуми, но едно глухо „буф“, и то два пъти, значи двоен удар. Фолксвагенът беше спрял до тротоара. Жената на Кънчо беше тих и спокоен човек. Аз тогава много се стресирах от случката. Ние бяхме там и чакахме автобуса. Сега дори няма да разпозная шофьора“, споделя Красимир. Полицаят Ивайло Каракашев е дежурен по време на инцидента. Автопатрулът пристига на ул. „Венелин” от друг инцидент в село Крайници. Съобщено било за катастрофа с неправилно пресичаща пътното платно жена. „Видях, че предното панорамно стъкло е счупено. Имаше и косми по дървото. Водачът бе тестван за алкохол, пробата бе отрицателна“, заяви пред съда униформеният. По делото бяха приети и две експертизи – съдебномедицинска и автотехническа. Експертът Ценко Вапцанов заяви, че шофьорът  се е движел със скорост от 50 км/ч. „При удара се е получило едно „носене” на тялото, при което то е летяло на 10 метра. Жената е ударена в главата, а преди това в таза. Доказателство за това са счупеното дясно панорамно стъкло и изкривената броня”, каза той пред съда. Следващото заседание по делото ще продължи в края на юни с разпит на неявилите се двама свидетели.

Дъщерята Мирослава с портрета на майка си

Свидетелите и колеги на Кънчо – Георги Петков и Красимир Николов

Крайният вдясно е шофьорът Симеон Йорданов.