До 15 октомври се кандидатства за еднократна помощ за първокласник и осмокласник

Еднократната помощ от 300 лева за ученици, записани в първи и осми клас в държавните и общинските училища, до момента е отпусната на близо 60 хиляди семейства, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане.
Кандидатстването за този вид подпомагане започна във средата на лятото ипродължава до 15 октомври, като отпускането на средствата вече не се обвързва с доходите на родителите.
Целта е семействата на децата в първи и в осми клас да бъдат подкрепени при подготовката на учениците в началото на учебната година.
Кандидатства се по настоящия адрес на един от родителите. Формулярите са качени на страницата на АСП и могат да се подават и по електронен път.
Спрямо данните от миналата година име повишен интерес, отбелязва заместник-министърът на социалната политика Надя Клисурска.
Родителите трябва да предоставят бележка от училището, че детето е записано в първи или осми клас, пояснява тя.
Важно е да се знае, че помощта се получава на две части – през първия и през втория срок.
Средствата подлежат на връщане при натрупване на 5 и повече неизвинени отсъствия в рамките на месец или ако ученикът прекъсне обучението си.
636 за миналата година са били заповедите за възстановяване на получената сума при първокласниците. Значително по-голям е броят при осмокласниците – над 1500, уточнява Надя Клисурска./БНР