До 2 месеца магистратите ще решат за присъдата на акушерката Емилия Ковачева от Самоков

  • Бащата на удряното над 30 пъти бебе, сега 4-годишна Никол: Детето е с епилепсия

 

Прокуратурата поиска 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева от Самоков, която беше заснета как удря бебе на четири дни. Тя е подсъдима за опит за убийство на новородено. Инцидентът стана през април 2015 година в столичната болница “Софиямед”. В резултат на боя малката Никол получи множество наранявания на черепа и тялото и отключва епилепсия, която семейството продължава да лекува.

„Няма как да й простя за това, което направи с Никол. Надявам се Никол да се оправи с времето. В момента тя посещава детска градина и е с епилепсия”. Това каза бащата Румен Димитров. В съда той каза още, че е бесен на съда, че акушерката Ковачева все още си е вкъщи и без влязла в сила присъда. Майката на Никол –Станислава, подчерта, че присъдата на Ковачева няма значение, защото тя не може да върне времето назад и побоят над 4-дневното им тогава бебе да не се беше случвал.

Софийският апелативен съд изслуша пледоариите по делото и обяви, че ще излезе с решение до два месеца. Според експерти това означава, че или ще препотвърди присъдата на първа инстанция от 18 години затвор, или ще разпореди делото да бъде върнато обратно. В този случай обаче със сигурност няма как Ковачева да бъде оправдана. Адвокатът на акушерката Жанет Желязкова заяви, че очаква обвинението да бъде променено. “Считам, че присъдата ще бъде редуцирана. Вече зависи от съда. Тук може да се говори за една телесна повреда, а не опит за умишлено убийство”, каза тя и подчерта, че не може да каже дали на втора инстанция няма да излезе с оправдателна присъда. Пред медиите тя каза, че в зала Ковачева е изразила съжаление за случилото се.

Родителите на пострадалото момиченце настояват за доживотна присъда. Твърдят, че за по-малко от два часа детето е получило 30 удара по главата и тялото, след което изпаднало в кома и едва оцеляло. Това, че са били нанесени 30 удара по бебето, а главичката му е била притискана неколкократно, се вижда и от записите по делото срещу акушерката. Прокурорът по делото Николай Христов определи записите като унищожителни:
“Не знам дали преброихте – ударите може би са над 30 в главата на детето. Виждате какви са биометричните данни на тази жена, виждате и детенцето, то е новородено – представете си! Аз се чудя това дете как е издържало тази агресия”, каза Христов. Агресията й не е провокирана от синдрома на бърнаут (професионално прегаряне). Това сочи втората експертиза по делото, огласена на заседанието на Софийския апелативен съд на 4 юни. Психолозите твърдят, че при подобен синдром човек не проявява агресия, а просто става циничен, не го е грижа за околните и изпитва апатия към всичко, случващо се. Невролозите пък твърдят, че епилепсията на Никол не е вродена, а се е появила вследствие на травма на главата и преживения стрес. Родителите на битото бебе отправиха граждански иск в размер от 400 000 лева. Те встъпиха в делото и като частни обвинители.