До 30 лева за килограм агнешко за Гергьовден

Цената на агнешкото у нас остава без промяна и за Гергьовден. В магазините традиционното за празника месо, което не е внос, почти достига 30 лв. Във фермите цената е 20 лв. за килограм, но задължително се купува цяло агне и е с предварително записване.

Агнешкото месо е задължително за празничната трапеза на Мариана. Цената за други обаче е непосилна.

“Човек отделя някакви средства все пак, макар че мога да кажа, че тази година цените са доста по-високи и дори в момента това, което го купувам, го купувам за подарък за родителите ми, защото те са пенсионери и не могат да си позволят да си купят месце за празника, така че помагаме с каквото можем”, казва Марияна Иванова.

В този магазин в Пловдив зареждат агнешко месо от Велинград. Отчитат, че ако преди семействата са можели да си позволят по цяла плешка или бут, сега взимат на килограм.

“Хората сега нямат толкова пари да дават за агнешкото 27-28 лв, 30 лв. – не е като преди. От Македония и Румъния идва агнешко по-евтино. Хората искат по-евтини, но българското агне по-хубаво, но по-скъпичко малко”, казва Селим Дилмен – собственик на магазин за месо.

Животновъдите у нас също се конкурират с вноса от съседните страни.

“Нормално купуват, но като имаше тая година пак от Македонията един месец и по-рано и те се наситиха за големите вериги и взимат по по-малко. Даже има места, в момента се чудят какво да си правят агнетата”, смята Димитър Вършилов – животновъд

По данни на браншовите организации 70 процента от месото за празниците извън големите градове се купува директно от фермите. Цената при фермерите за живо тегло сега е 10 лева.

“Около големите градове много се търсят, а там дето е Северна България и някои погранични места агнетата им остават няма кой да ги купи”, допълва Димитър Вършилов – животновъд.

Българското агнешко може да се познае в магазините по синия печат, докато това от внос е с червена маркировка./БНТ