Драго Драганов водещ на “Празник на зелника и сладките изкушения” в село Жабокрът с благотворителна цел

Конкурсът набира средства за построяването на храм в селото, Светла Караджова гост изпълнител

За 12- ти път в кюстендилското село Жабокрът ще се проведе традиционният конкурс “Празник на зелника и сладките изкушения”. След като преди година заради ковид- пандемията той не се състоя, тази ще се проведе на 23 май от 14 часа.

“Настоятелството на читалището взе решение, тази година конкурса ни да бъде с цел, набиране на средства за построяването на храм в селото ни. Кутия за дарения ще бъде поставена на празника ни. Молим ви да вземете участие с вашите кулинарни изкушения- зелници, баници, питки и сладкиши. След класиране на журито, вашите изкушения, ще могат да бъдат закупени в помощ на нашата кауза. Събраните средства, ще бъдат преброени от настоятелството на читалището и ще бъдат преведени по дарителската сметка на храм “Св. Димитър Солунски” с. Жабокрът”, съобщи Милена Стоименова, председател на читалище „Съгласие 2007” организатори на традиционния фестивал.

Програмата включва конкурс за най-добър зелник, баница, питка и др., предвидени са дегустации и награди за участниците. Ще бъде извършен и ритуал по преклонение и възхвала на хляба и зелника.

Критериите за оценка на зелника са най-добър външен вид, най-добри вкусови качества, най-добра плътност, най-тънка кора и начин на подреждане.

Водещ ще бъде Драгомир Драганов, а гост изпълнител ще бъде народната певица Светла Караджова, дъщеря на голямата изпълнителка на народни песни Надка Караджова.

Краси Ценкова