Драконовски мерки! Зам.-кметът Денислав Захариев следи автобусите в Перник с GPS система, отсече: Прекратихме договорите с превозвачите по линии 16 и 17

 

119-01-10   Denislav Zahariev1
Денислав Захариев

„GPS система ще контролира всички автобуси в Перник, които изпълняват курсове по общинската транспортна схема, съобщи заместник-кметът Денислав Захариев. Устройствата трябва да бъдат поставени на превозните средства до един месец и кодовете им да бъдат предоставени на общината, която ще направи компютърен център и служители във всеки един момент ще следят онлайн разписанието на автобусите и тяхното моментно местонахождение.

Сключени са договори за срок от една година с 34 превозвачески фирми. Те ще обслужват 27 градски, основни, допълнителни и междуселищни линии плюс 8 междуобластни, 5 от които са до София, другите три са до Трън, Радомир и Мали Дрен. Курсовете ще бъдат изпълнявани от фирмите „ТК БУС-Перник“ ООД, „Евротранс“ ЕООД, ЕТ „ДСС – ДУМ Спиро Сперо – Петър Минков“, „Ивайло Илиев – БИ“ ЕООД, „ТЕМПО ГРУП М“ ООД, СД „ЮВС – Р – Стоилокв – сие“, „Автобусен транспорт – Кракра“ ООД, ЕТ „Момчилов – ВД-Валери Димитров“, „Пътнически превози Перник“ ЕООД, „ЮМЛ ТУРС – 93“ ЕООД, „ВИ – ЕМ“ ЕООД и „Перун автотранс“ ООД. Новите изисквания влизат във връзка с желанието на община Перник да се подобрят условията на градския транспорт, включващо точност на курсовете и коректност при изпълняването на разписанията, за което при неизпълнение ще следват санкции.

Денислав Захариев припомни, че миналата година многократно са извършени проверки с екипи на Държавна автомобилна инспекция. “Има санкционирани фирми, но за жалост както нашият човешки ресурс, така и на ДАИ не е голям и проверките не могат да обхванат всички линии, които са на територията на общината. Със съдействието на превозвачите се надявам да продължи разбирането и да се внедри системата в едномесечен срок, защото в противен случай ще прекратяваме директно договори“, допълни зам.-кметът.

В новата транспортна схема има две промени. Прекратен е договорът на сегашния превозвач по линия №17, защото в общината са постъпили многобройни жалби за това, че не се изпълняват курсове или закъсняват, освен това автобусите са били студени и непочистени. Прекратен е договорът и на една от двете фирми, които обслужват линия №16. Причината за взетото решение е, че гражданите трябва да си вадят по две карти – за всяка фирма, което финансово ги притеснява и създава неудобство при пътуването им. В противен случай, ако имат една извадена карта, трябва да се съобразяват и пътуват само с този превозвач, който я е издал. Последната обществена поръчка за избор на превозвачи е от 2008 година. Общината готви нова обществена поръчка, която ще е за срок от пет години.