Драмата в Пирин! Братя Баненски откриха в критично състояние финансиста Владимир Каролев

Спасителната акция
  • 40 минути след полунощ зам.-кметът на Банско и директорът на НП “Пирин” намериха заклетия любител на планината

  • Спасителите го свалят на ръце от Жабешкото езеро, здравният министър и директорът на “Пирогов” на крак в МБАЛ-Разлог

Двама братя, планински спасители, откриха финансиста Владимир Каролев, който пострада тежко при инцидент в Пирин. Доброволците Стойчо и Росен Баненски са били част от екипите, които издирваха Каролев в планината в нощта срещу 10 май. Стойчо Баненски е зам.-кмет на Банско, а брат му Росен е директор на Национален парк „Пирин”. Техният баща – Методи Баненски, бе координатор на акцията и дежурен в отряда на ПСС-Банско.

Владимир Каролев

Финансистът Владимир Каролев бе открит в безсъзнание в района на Жабешкото езеро в Пирин. Това стана около 00,40 ч. в понеделник от братя Баненски.

В неделя Каролев е карал сноуборд, бил е на връх Тодорка сутринта около 10,00 ч. След това, около 14,00 ч., негови приятели му позвънили по телефона, но се оказало, че няма покритие. Към 18,00 ч. се обадили на ПСС и започнала издирвателна акция.

Владимир Каролев се е спуснал по един от Тодорините улеи, като вероятно се е подхлъзнал и е паднал по стръмен склон. Падал е около 400 метра. При откриването му е бил в безсъзнание. Отрядът на ПСС-Банско го носи с часове през дълбоки преспи и оголени участъци. Икономистът е докаран в 5,00 ч. сутринта в Спешния център в Разлог в изключително тежко състояние. Въведен е в медикаментозна кома. На място, изпратени от премиера в оставка Бойко Борисов, пристигнаха здравният министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов и директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

“Травмите са тежки, говорим за съчетана травма с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и глезен”, съобщи министър Ангелов. “С господин Каролев сме близки приятели, лично аз съм участвал в няколко негови травматични премеждия, свързани със сноуборди и ски”, каза на свой ред проф. Балтов.

Отдясно е склонът на Тодорка, а фронтално – Вихрен и Кутело.

Линейка на Правителствена болница транспортира пострадалия към “Пирогов” по обяд.

Владимир Каролев е в тежко, но стабилно състояние, съобщиха късно вчера от болничното заведение. Направени са му изследвания и той остава в реанимацията на неврохирургията. Според лекарите има сериозен риск за живота му заради множеството травми и фрактури по главата и тялото.

По думите на спасителите от ПСС-Банско икономистът е допуснал грешка, че е тръгнал сам. Те отново изразиха съжаление, че в България няма медицински хеликоптер, който в такива случаи би спестил не само усилия, но и най-ценното в такива случаи – време.

Приятели на Каролев го описват като изключително опитен планинар, много примерен, който не поема излишни рискове.

На пръв поглед нищо не предвещава трагичния инцидент. На 8 май Владимир Каролев прави сериозен поход през пещера „Хана” през Казаните в подножието на връх Вихрен и се изкачва на втория по височина в Пирин връх Кутело. От там се спуска успешно с борда си. Снегът в планината е необичайно много за това време от годината и мнозина се възползват от неочакваната възможност да карат ски и сноуборд през месец май.

Близки на Каролев споделят, че той е бил в перфектна форма и надъхан да използва слънчевите дни за каране на борд. Те смятат, че “Владо не е подценил планината, просто е имал малшанс”.

Бъндеришки циркус

На 9 май сутринта Каролев вече е на връх Тодорка със сплитборда си. В 9,29 ч. среща група скиори, с които споделя, че има намерение да се пусне от върха „от другата страна на Малка Тодорка към Бъндеришко и Рибно езеро” и след това да тръгне към връх Вихрен. През личния си профил във фейсбук поздравява приятелите си с Деня на Победата и Деня на Европа и пише с ирония за себе си „Рано пиле, рано пее”.

Тъй като е бил сам, не е ясно точно по кое време Владимир Каролев прави пускането по южната страна на връх Малка Тодорка към езерата от Бъндеришкия циркус – Дългото и Жабешкото. Сред познавачите на планината този склон е известен като „Гагарин” и харесван заради голямата си площ и славата си на лавинобезопасно място. Въпреки че снегът в Пирин е все още много, вече има оголени скали, морени и клек. Вероятно това е причината иначе опитният сноубордист да падне и да получи многобройни счупвания на гръдния кош, гръбнака и черепа.

Притеснени от мълчанието му, негови близки сигнализират около 16 часа в събота отряда на ПСС в Банско, че нямат връзка с Владо Каролев. Използвайки за ориентир поста му във фейсбук, планинските спасители незабавно организират акция с базова точка хижа „Вихрен”. В операцията се включват щатни спасители от базата в Банско и доброволци към отряда. Те се разделят на няколко екипа и тръгват да обхождат Бъндеришкия циркус около 18 часа. Всички останали планински спасители са в готовност да се присъединят в случай на нужда.

Така се стига и до развръзката, при която братята Баненски откриват тежко пострадалия финансист 40 минути след полунощ.

Стойчо Баненски разказва, че условията за работа на спасителите са били силно затруднени от дълбокия мек сняг и видимостта от около 50 метра на светлината от прожекторите след залез слънце. Двамата братя се отправят да търсят сноубордиста в район, където няма покритие на мобилните телефони. Най-напред намират каската му, а минути по-късно виждат и самия Каролев. Установяват, че диша, но е неконтактен. „Тялото му беше в позиция, непроменена при падането, и това ни притесни, защото говори за мозъчна или гръбначна травма. В този случай най-важното е щадящото транспортиране. Затова веднага сигнализирахме на колегите да донесат носилка и вакуум-матрак. Това е приспособление, върху което пострадалият се фиксира в положението, в което е намерен, защото при транспортирането, което е с часове, всяко едно разместване да доведе до фатален край. Цялата акция продължи до 6 часа сутринта, но не е важна нашата умора, на нас това ни е работата, важно е Владо да се оправи”, каза още Стойчо Баненски.

По думите му спасителната акция е била изключително емоционална за него, защото се познават добре с Владимир Каролев. „Той е наш близък приятел и приятел на Банско”, сподели Баненски, в качеството си на зам.-кмет на общината. Планински спасител – това е “семейна” диагноза за Стойчо и Росен Баненски. Вече двадесет години те са доброволци в ПСС-отряд Банско, а баща им Методи Баненски е посветил целия си живот на Планинската спасителна служба, където продължава да работи – вече 44 години.

На официалната си страница община Банско изрази респекта си към работата на планинските спасители:

“За пореден път мъжете от Планинска спасителна служба-отряд Банско изпълниха мисията си по спасяването на човешки живот. Направиха го както винаги – с висок професионализъм, с пълна отдаденост на каузата, без да щадят сили и не на последно място – с риск за собствения си живот.

Благодарение на смелостта и самоотвержената работа на планинските спасители, през нощта на 10 май беше открит и транспортиран в МБАЛ-Разлог икономистът Владимир Каролев, който в предобедните часове на неделния ден направил спускане със сноуборд по склона на връх Малка Тодорка в посока към Дългото езеро.

Въпреки трудния терен и опасните условия, акцията е акуратно организирана и проведена незабавно след получаване на сигнала. В нея се включват дежурните спасители от ПСС-Банско и доброволци към отряда. Целият останал състав е бил в готовност при необходимост да се присъедини към спасителните действия.

Заместник-кметът на община Банско Стойчо Баненски, който също е участник в спасителната акция, споделя, че е горд с колегите си. В резултат на дългите години съвместна работа между планинските спасители е изградено доверие и екипните им действия в екстремни условия са прецизно стиковани. Стойчо Баненски изразява надежда, че пострадалият ще се възстанови, но и притеснение за спасителите, които все още са на терен, за да приберат техниката, с която е извършена акцията, защото условията в планината в момента са много опасни заради голямото количество сняг и високи температури”, се посочва още в изявлението на община Банско.

Екип ВЯРА