ДСБ избира свой лидер

На 17-ато си Национална конференция партия „Демократи за силна България“ избира ново ръководство.

Кандидатите за председател на формацията са двама – сегашният лидер Атанас Атанасов и заместник-председателят Цецка Вачкова.

Мандатът на Атанасов изтече в средата на миналата година. Той заяви, че ще насрочи форум за избор на ново ръководство, след като пое отговорност за слабите изборни резултати на „Демократична България“, от която ДСБ е част.

Над 500 делегати от ДСБ присъстват на Националната конференция, която се провежда в НДК. В поздравителен адрес към партията премиерът Кирил Петков призова партньорите си в управлението да продължат заедно. И да премахнат корупционния модел, работил досега, казва премиерът.

Лидерът Атанас Атанасов представи доклада си пред делегатите за свършеното до момента.

„Ще се боря за доверието на актива на партията, защото смятам, че трябва да бъдем устойчиви и да продължим това, което успяхме да направим – тоест, с периода на моя мандат от извънпарламентарна политическа сила 2017 година сега „Демократи за силна България“ има евродепутат, солидно представителство в местната власт и е част от управлението на страната през своето представителство в парламента“, обеща и отчете Атанас Атанасов преди конференцията.

Той каза още, че не го притеснява другата кандидатура за лидерското място:

„Не бива да се притесняваме от конкуренция изобщо, защото е хубаво да има състезание в крайна сметка. Но, по-важното е, за нас от ДСБ, да укрепваме и развиваме нашето обединение „Демократична България“, защото то даде резултат.”

Конкурентът на Атанасов за лидер на партията Цецка Бачкова отбеляза преди началото на форума, че ДСБ се нуждае от нови лица. Тя ще работи за укрепването на дясната коалиция „Демократична България“ и за по-активно участие на партията в управлението:

„Ще работя, естествено, за това „Демократична България“ и в частност „Демократи за силна България“ да сме максимално полезни на това управление. И да излезем един ден, надявам след пълния мандат на това управление, с ясни резултати какво сме свършили. Ще работя за това да сме по-активни в отстояването на десните политики…  Трябва да сме изключително активни политически, защото дясното е в един процес на преструктуриране и ДСБ би следвало да отстояваме това място. Именно това ме мотивира и да се кандидатирам“, каза Бачкова.

Евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев, който се отказа от  надпреварата, не присъства на форума, но в писмо, изпратено до делегатите, заявява, че никога не е бил част от лагер или пък от отбор в ДСБ и това е основната причина да не се кандидатира.

Изборът на председател ще стане ясен в късния следобед. Очакванията са Атанасов да бъде преизбран.