Дупница въстана отново! Над 50 камиона и автобуси протестираха на главен път Е-79

Михаил Иванов
  • Браншът: Вече не се издържа, не сме на ръба, а под него! Искаме оставка на цялото правителство!

  • Държавата не е на Кирил Петков, държавата е на хората ! Ще се борим докрай!, категорични са разгневени шофьори и собственици на транспортни фирми

Високите цени на горивата, тол таксите, винетките, тежкото положение на транспортния бранш и липсата на диалог с правителството, изкараха на протест над 50 камиона и автобуси на главен път Е- 79 , край Дупница. Плакати с надписи : Киро, държавата не ти е бащиния, Исканията ни неразбрани-хората обрани, Превозвачите излизат във ваканция, Продължаваме промяната –вратата е там!, предвождаха колоната от протестиращи транспортни и превозвачески фирми и шофьори. Още от 9.00 часа автобуси, камиони, самосвали и бусове превзеха дясната лента за движение, след тунела на Дупница, в посока София.

Илчо Кацаров

Призиви за оставка на цялото правителство заради липсата на диалог с бранша, както и невъзможност за оцеляване на бизнеса, бяха сред основните разговори на излезлите на протест. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.Те изразяват възмущението си от начина, по който са протекли последните преговори с премиера Кирил Петков и са категорични, че ако не срещнат разбиране, ще пристъпят към блокиране на цялата транспортна мрежа в страната.

Шофьори на самосвали Станислав и Желязко

„Горивата са скъпи, летят в космоса, а никой не реагира.Не може да се работи спокойно, имаме деца, гледаме семейства, а пари –няма. Фирмата ни транспортира пратки в цяла България и Балканите , но при тая нафта как да работим и къде да отидем? От 16 год. съм в бранша, такава криза не е имало. За толкова време, това е най-голямата криза, в която България е попадала. Аз съм шофьор, във фирмата работим над 30 души. Без работа ние няма да останем, но едно е да правиш нещо, така че да си удовлетворен и да ходиш с вдигната глава, а съвсем друго е да си принуден да работиш в постоянни мъки. По границите стоим на опашки по 12-13 часа. Разгневен съм от ситуацията, която се случва. Управляващите или да се ориентират нанякъде или да стават и да си ходят.

Не може да се работи вече така! Основното ми искане е да бъде стабилизирана България, защото желая да остана в страната, а не да ходя по чужбина. Имам дете на 9 години и настоявам да работя за семейството си тук. Не искам да получавам пари наготово, а да работя. Те ни принуждават да напускаме, но няма да стане. Оттук насетне продължаваме докрай! Българинът трудно излиза, но един път излезне ли трудно се прибира. Издържаме много, но това вече не може да се търпи”, заяви шофьорът Борислав Узунов.
Собственик на превозваческа фирма от Дупница с над 30 години дейност заяви, че за първи път от основаването на дружеството му излиза на протест, защото положението в сектора никога не е било толкова тежко, колкото към настоящия момент. Евгени Искренов заяви, че е възмутен от недоброто отношение към проблемите на бранша от страна на правителството. „Отношението към нас е недопустимо. От 30 години съм в бранша, но за първи път излизаме на протест заради отчайващото положение. Притесняваме се, защото фирмите преустановяват дейност и затварят. Всичко става много скъпо, горивата, цените на тол таксите, всичко. Предстои събирането на пари и за второстепенните пътища, които са потънали в дупки и си чупим колите по тях”, разказа Искренов. Той се надява правителството да прояви диалогичност и загриженост към проблемите на заетите в транспортния сектор. „Не смятам за редно да протичат така преговорите с наши представители и да завършват по този начин. Оставаме в стачна готовност до 18-ти май.

Надявам се да се стигне до някакви решения. Осигурявам работа на 25-ет души, с монтьорите сме 30-сет души във фирмата. От първата криза по време на барикадите досега сме работили сравнително нормално. Но това днес е най-голямото боксуване и е много трудно. Като собственик на фирма се справям предимно с активите натрупани през годините, не с настоящите обороти.”, уточни Евгени Искренов.
Собственици на транспортни и превозвачески фирми коментираха и информацията за масови проверки на дружества, които участват в протести на бранша в страната.” Нас такива проверки не ни плашат. 16 години съм шофьор и 16 години работя в една и съща фирма, никога не съм я сменявал. Доволен съм от моите шефове. Приемам подобни проверки като за заплаха. Ако моите началници са притеснени и аз няма да съм доволен. Искам те да са добре, за да е добре и моето семейство. Ние затова сме тук, не само за нас, а за цяла България”, коментира протестиращия Узунов действията на министъра на транспорта Николай Събев, по отношение на стартиралите проверки на превозвачески фирми.

 


Излезлите на главен път „Е-79” заявиха, че не са получавали предупредителни протоколи от полицията, но нямат разрешение за блокиране на движението. „На този етап не сме получавали протоколи, но не сме направили и нищо противозаконно. Стачката е обявена отдавна, всички са предупредени за нея, включително и полицията. Надявам се, да не се стигне до ескалация на напрежението и да има диалог с нас, но ако това не се случи ще пристъпим към друг вид действия”, дадоха знак към управляващите от транспортния бранш в Дупница.
В дългата колона от протестиращи имаше и шофьори на самосвали, които също изразиха безпокойство от цените на горивата. „Горивата са скъпи, скачат и не слизат надолу. Няма работа, защото превоза става скъп. Клиентите очакват да работим на предишните цени, но ние няма как да предложим това. Работим на старите заплати, а през това време се вдигна горивото, олиото, хляба, всичко расте нагоре. 20 литра гориво струва вече 60 лева, а с него не можем да направим и един курс. Тези хора нагоре- всичките са за разстрел. Стачка трябва да има и за храната, и за горивата, включително и затова, че се отделят пари за Украйна, а ние мизерстваме. Управляващите трябва да овладеят цените на горивата и те да се върнат на нормални нива. Притеснени сме, че можем да останем без препитание, защото няма работа. Имаме семейства и деца. Това е най-тежкият период, откакто съм в този бранш. Цена от 3.50 за нафта никога не е имало, а съм от 12 години на работа в тази сфера. Вървим към лошо, заплатите вече не стигат за нищо”, споделиха двамата шофьори на самосвали Станислав и Желязко.
„Не го познавам Кирил Петков, но от това което виждам дотук смятам, че не се справя. Същото е положението и с транспортния министър Николай Събев. Чувстваме се предаден от държавата и сме готови да излезем на пътя и да блокираме, докато не бъдат чути нашите искания”, заяви шофьорът в транспортна фирма Георги Щерев.
„Излязох заради всички неоправии в държавата. Българските апарати за тол таксите за нищо не стават. Много колеги платиха и продължават да плащат за нещо, за което нямат вина. Нямаме против да се плаща за магистралите, даже и по-скъпо да бъде. Но за останалите пътища не съм съгласен, защото в нито една държава не се плаща за тях. Горивата са на високи цени, спрямо стандарта ни на живот. Тук сме ударили дъното. От 11 години се прехранвам с транспортна дейност и превозване на стоки в България и чужбина. Това е най-тежкият момент, пред който е изправена моята фирма, откакто съществува. За първи път излизам на протест. По отношение на пътищата искам да кажа, че са под всякаква критика. Едно нещо първо трябва да се направи и после да се искат пари.

Това с винетките също не е нормално, трябва леките коли да плащат както камионите- на километър, защото има коли, които минават по 200 км на година, а има такива които минават по 1000 км на ден. Не може да се плаща една и съща цена. И това правителство като всички други, преди избори „свалят гащите” , а след това започват да си „показват рогата”. Ако не бъдем чути днес, ще предприемем други мерки и ще блокираме пътищата. Ще се борим докрай! ”, категоричен е собственикът на транспортна фирма Илчо Кацаров, при когото работят 8 души.Той също потвърди, че оцелява благодарение на натрупаните през годините активи, тъй като оборотните средства към момента не могат да покрият текущите разходи за заплати, такси, ремонти и други.
Сред протестиращите на главен път „Е-79” имаше и представители на автобусните превозвачи от Дупница. Те настояваха за адекватни действия от страна на правителството по отношение на цените на горивата, както актуализиране на средствата при изпълнение на договори за ученически превоз. „Горивата растат непрекъснато, а оттам и цените на всичко останало. В бранша съм над 45- ет години, но такова нещо не е имало ”, заяви Михаил Иванов. Редом до него протестираше шофьор с над 10 години стаж зад волана. „Такива цени на горивата не е имало никога. Това е спекула и тормоз над хората. Докато не се овладеят цените на горивата, нищо няма да се промени, защото всичко идва от там. Вдигат тока и горивата и всичко започва да расте. Така боксува цялата икономика и започва изпразването на нашите джобове. Извършваме превоз на ученици. Средствата, които получаваме не стигат да покрием разхода, да не говорим за заплати, застраховки, амортизация и какво ли не. Извършваме превоз по старите цени, а всичко расте и търпим непрекъснати загуби. Работим на цени от 1.20 на км, а изразходваме 3.26 лв. на км.

Евгени Искренов

Отношението към нас не подлежи дори на коментар. Това е пълна подигравка от страна на правителството. Никой от не е очаквал подобна промяна, защото всичко върви от лошо към по- лошо”, коментира Иванов. Той е категоричен, че след подобно поведение трябва да бъде поискана оставката на премиера Кирил Петков. „Настояваме за оставка! Видяхме си келепира!”, категоричен е собственикът на фирма за автобусен превоз. „Вече не се издържа. Не сме на ръба, а под него! Оставаме в стачна готовност. Държавата не е на Кирил Петков, държавата е на хората ! Настояваме за оставка на цялото правителство!”, декларираха протестиращите.
Точно в 11.00 часа плътната колона от камиони и автобуси потегли в посока София. Със сирени, клаксони, плакати и знамена протестиращите огласиха главен път „Е-79”, като образуваха опашка от автомобили. Въпреки затруднението, голяма част от попадналите в колоната подкрепяха исканията на протестиращите и се присъединиха към общия тон с включени клаксони и одобряващи жестове от прозорците на своите коли.


„Крайно време беше тоя народ да се надигне.То бива, то може, ама такова чудо не е било. Не знам от Канада ли ни ги доведоха, от Америка ли ни ги „спуснаха”, Радев ли ни ги „натресе”, ама тези и царя минаха по лъжи. Той ни каза, че за 800 дни ще ни оправи, ама тия го биха по всички показатели. Ще ни довършат…Трябва всички да излязат на протест, не само камионите, целият народ е редно да се вдигне”, коментираха жители от съседния квартал, които наблюдаваха случващото се на главния път.
Конвоирани от полицейски коли, протестиращите се отправиха в посока „Аракчийски мост” и се върнаха към първоначално обявеното място за протест при главен път Е-79. На няколко пъти те преминаха по основната пътна артерия от село Пиперево до кръговото движение в квартал „Ценеви” , като настояваха действията им да бъдат забелязани от властта, а исканията им чути. Те декларираха, че остават в стачна готовност до 18 –ти май, за когато е насрочен национален протест на транспортните превозвачи.