Дупница и Куманово привличат туристи с общ проект “Светлина от миналото”

С 458 365 евро изграждат центрове за дигитализация и за посетители

 

Общините Дупница и Куманово (Северна Македония) възнамеряват да привлекат туристи, като си сътрудничат в опазването и използване на природното и културното наследство в региона. Това стана ясно от презентацията на проекта “Светлина от миналото”, състояла се в Дупница в четвъртък. Проектът е на стойност 458 365.90 евро. Финансира се по програмата за трансгранично сътрудничество intrerreg-IPA CBC.

„Проектното предложение е насочено основно към рекламиране на културното и природно наследство в двете общини. Основната цел е развитие на туризма. Предвиждаме различни дейности – семинари, форуми, в музеите в Дупница и Куманово ще трупаме знания и опит за това как културното наследство да спомага за развитието на туризма в двете общини. Най-важното за нас е изграждането на дигитализационен център. Идеята ни е да бъде дигитализиран в. „Светлина”, който е излизал в Дупница от 1920 до 1944 г. Дигитализационният център, който ще бъде създаден по проекта, ще спомага и за дигитализиране на много културни артефакти, сред които над 30 старопечатни книги, монети и т.н. Чрез интернет, чрез използване на новите технологии те ще бъдат по-достъпни и ще може по-добре да се промотира културното наследство на общината. Другата ни идея е да социализираме културния паметник – къщата “Ст. Димитров-Марек”, която от много години не се използва. Тя е на изключително комуникативно място, типичен представител на старата градска къща от началото на 20-и век. Намеренията ни са там да подредим този градски бит на дупничанина, да социализираме паметника. Едновременно с това там ще бъде разположен и дигитализационният център”, обясни Анелия Геренска – координатор по проекта и директор на Историческия музей в Дупница.

В Северна Македония ще се популяризира културното наследство на природния обект Бислимска клисура. Там ще бъде изграден туристически посетителски център с галерия, в която ще се презентира културно-историческото наследство на Куманово. Ще бъдат изработени и виртуални обиколки на Дупница и Куманово, които да помогнат за развитието на туризма в Дупница и Куманово. Ще се изработи уеб базирана платформа, в която ще се промотират двете общини – с обектите, които са на техните територии и заобикалящи атракции. Сред обектите в нашия район ще са църквите в общината и района, сред които и храмове в Бобошево, Рилският манастир.

„С проекта превръщаме целия културен и природен потенциал, който имаме, в туристически продукт. Това ще носи доходи за всички”, обобщи Анелия Геренска.

Водещ партньор по проекта е Центърът за развитие на Североизточен район Куманово. Проектът ще се реализира 2 г., считано от датата на подписването на договора – 19 декември 2020 г., до 18 декември 2022 г. Представянето на проекта бе първото публично събитие, свързано с него. Присъстваха служители в община Дупница, представители на читалищата и други културни ведомства и участници в реализацията на проекта от Куманово.

Юлияна КОЛЧАКОВА