Дупница и Сапарева баня отново домакини на състезанието по колоездене за Купа „Долчини“

Над 240 колоездачи изкачват Паничище

Състезанието по колоездене за Купа „Долчини“ ще се проведе в района за четвърта поредна година. Домакини на двудневната надпревара, предвидена за 15 и 16 май (събота и неделя), отново ще бъдат Дупница, Сапарева баня и Паничище.

„В първия ден имаме две различни състезания. Едното е само изкачване на Паничище. То е 10 км и е само за любители, както и за по-малките групи на лицензираните състезатели колоездачи в България. Стартът за категория Мъже Елит и Мастърс е от 100 км. Включва 8 обиколки в района на Сапарева баня и село Сапарево, като след 8-ата обиколка и те тръгват в посока Паничище, където е финалът. Тази година имаме рекорден брой записали се участници – над 240 състезатели. Заради пандемията ще участват малко чужди състезатели. Все пак ще имаме представители на Гърция и Македония – най-близките до нас държави”, каза на пресконференция в Дупница директорът на проявата Любослав Венков.

„Втория ден в центъра на Дупница ще се проведат критерийни състезания, където всяка една възрастова група има отделни стартове. Първият старт за най-малките участници е в 11. 00 часа и последният – в 15. 00 часа. Около 14.00 часа ще започне церемония по награждаването”, допълниха организаторите.

Стана ясно, че в надпреварата ще се включат всички най-добри състезатели на България. Сред тях в категорията Мъже Елит са Николай Михайлов и Николай Генов от КК „Цар Симеон 1898” (Пловдив), представил се отлично на миналогодишното европейско първенство в Пловдив. „Не липсва нито едно име, включително шампионът ни от миналата година. Във всяка една категория идват най-добрите. 23 са лицензираните отбори, които ще участват”, допълни Любослав Венков.

В неделя в Дупница ще има и състезания за най-малки колоездачи любители. Ще участват деца от първи до трети клас, организирани от директора на ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница Тодор Петков. Състезанието ще започне в 15. 00 часа. „Ще бъдат раздавани награди. Да заповядат всички родители с малки деца с колела”, каза Любослав Венков. Неделното състезание за децата ще бъде в района на пазара – по улиците „Св. Иван Рилски”, „Булаир”, „Екзарх Йосиф” и „Родопи”. След 15. 00 часа до приключването на състезанието тези улици ще бъдат затворени.

За да се гарантира безопасността на участниците в събитието, както и на публиката, е изготвен план за охрана по пътя Дупница – Сапарева баня Паничище. „Тъй като трасето е над 90 км, в района на две общини, има изкачване на курортното селище Паничище и трасето е специфично, сме подсигурили всяко едно кръстовище. Осигурили сме и пилотиращ и тампониращ автомобили, които да спомогнат състезанието да протече гладко и безаварийно. Ангажиран е почти целият личен състав на Районото управление „Полиция” в Дупница, както и колеги от съседни райони”, каза началникът на КАТ Радослав Стоилков.

Шефът на КАТ подчерта, че в събота в района на община Сапарева баня движението ще се затрудни, но улиците няма да се затварят изцяло. „При преминаването на колоната от велосипедисти ще освобождаваме движението, за да не се натрупват автомобили. Пътят за Паничище ще бъде подсигурен с пилотиращ автомобил и пилотиращ мотоциклет, които ще предупреждават идващите от Паничище в посока Сапарева баня. Като ще бъде подсигурен и тампониращ автомобил, който пък ще спре движението от Сапарева баня към Паничище за около 15-20 минути”, добави Стоилков.

За да се избегнат инциденти, гражданите, решили в събота да посетят Паничище, в часовете от 15. 30 до 18. 00 трябва да бъдат много внимателни, когато пътуват от планинското село към Сапарева баня, предупредиха организаторите. А те са фирма „Doltcini Pro Team“, с подкрепата на общините Дупница и Сапарева баня.