Дупница не може да напусне Асоциацията по ВиК-Кюстендил заради Бобов дол

Общината ще иска 111 млн. лв. от холдинг „В и К” за ремонти на водопроводи

Община Дупница няма да може да напусне Асоциацията по В и К – Кюстендил. Причината е отказът на община Бобов дол да подкрепи искането на дупничани за излизане, което ще бъде разгледано на предстоящото заседание на асоциацията на 30 ноември. На фона на това, че заради неконсолидирането на асоциацията няма да бъдат отпуснати европейски средства за сектора, изходът за Дупница е да заяви претенции за финансиране от държавния холдинг „В и К” чрез „Кюстендилска вода“. Намеренията са това да стане още на 1 декември, след като се разбере какво е решението на асоциацията. „Холдинг „В и К” може да даде директно пари на „Кюстендилска вода“, за да реализира инвестиционни проекти. И именно това е сега пътечката, по която вървят всички общини. Обръщаме се към „Кюстендилска вода“, ще се обърнем и към холдинг „В и К”, обърнали сме се към МРРБ”, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов на пресконференция в петък. Шефът на дупнишкия парламент за пореден път подчерта, че излизането на Дупница от асоциацията на този етап е наложително, за да може общината сама да търси начини за справяне с проблемите във водния сектор.

„Говори се, че Бобов дол са заявили нуждите си от финансиране в размер на 30 000 лв. – каза го г-н Клечков по една телевизия. И аз сега казвам: Дупница има нужда от 111 млн. лв. за ремонти на водопроводи. Много моля този, който взима решенията, хубаво да прецени, че и Дупница има нужди”, посочи Костадинов. ОбС шефът подчерта, че общината ще продължи да търси начин да напусне асоциацията и апелира колегите си парламент в Бобов дол да преосмислят решението си. Стана ясно, че вече е проведена среща с представители на ОбС -Бобов дол, начело с председателя Елеонора Христова и кмета на общината Елза Величкова. От страна на Дупница са присъствали Костадин Костадинов, кметът на общината Методи Чимев, представители на няколко партии в ОбС, с изключение на БСП, които не са излъчили представители. Изяснено е, че позицията на Бобов дол е заради решението на предишния дупнишки парламент отпреди 3 г. по искане на жителите на Големо село населеното място да премине към Дупнишка община. Бобовдолци настоявали да бъде отменено това решение, взето на базата на подписка от 190 човека от Големо село за провеждане на референдум за отделяне от община Бобов дол и присъединяване към Дупница.

„Ние сме община Дупница и няма да позволим да ни извиват ръцете“, заяви Костадинов. Той посочи, че е изумен от общинските съветници в Бобов дол, които били „обидени“ на дупнишките си колеги. Освен това припомни, че водата за Бобов дол идва от дупнишка територия – водохващането над Самораново и яз. „Дяково” и е редно двете общини да имат братски, добросъседски отношения. „Другият момент, който споделих и с колегите в Бобов дол, и моето предложение към тях беше, ако ще правим нещо, ние имаме намерение заедно с общините Кочериново, Рила и Бобошево да направим една Рилска асоциация. Казах на колегите от Бобов дол да не търсят асоциация, където я няма, а търсете с нас, съседите, и тези, от чиято територия идва водата. Т. е. ако искате асоциация, би трябвало да искате тя да бъде с нас. Нямам нищо против „Кюстендилска вода”, но това са фактите. Как те ще ремонтират водопровода от Самораново за Големо село и Бобов дол, те минават през наша територия, а нашите водопроводи ще са компрометирани. Когато някой взима решения, нека да има това предвид. Ние няма да оставим така нещата. Очевидно е, че трябва да се търси финансиране за В и К”, коментира Костадинов.
Стана ясно, че В и К –Дупница е завършило 9-месечието със загуба от 200 000 лв. Една от причините за влошаването на положението е поскъпването на ел. енергията. От 25 000 лв. на месец преди увеличението сметката за ток за октомври е нараснала двойно.