Дупница отново ще бъде домакин на престижната колоездачна надпревара за купа „Долчини“

  • Състезанието се организира с подкрепата на община Дупница и община Сапарева баня

 

Състезанието по колоездене за Купа „Долчини“ ще се проведе в региона за трети пореден път. Дупница, Сапарева баня и Паничище ще бъдат домакини на надпреварата, която е насрочена за 4 и 5 юли (събота и неделя).

В първия ден от уикенда ще се състои стартът на отсечката Дупница-Сапарева баня-Паничище, а в неделя ще се проведе и състезанието в Дупница.

Официалното представяне на отборите ще бъде в съботния ден от 14,30 пред сградата на община Дупница. Половин час по-късно ще бъде даден и самият старт на надпреварата от централния площад „Свобода“ през курортното градче до Паничище. Дължината на цялото трасе е точно 100 километра.

Колоездачите ще трябва да изминат възможно най-бързо разстоянието от 14 км, което е от Дупница до Сапарева баня. След това състезателите влизат в 8 обиколки с дължина на обиколката от 9,5 км. След завършването на осмата обиколка състезанието продължава с изкачване към курорта Паничище, където дължина на изкачването е 10 км.

В състезанието имат право да участват лицензирани състезатели от категория „мъже елит” и „юноши старша възраст”.

Любители колоездачи ще могат да се включат в надпреварата, като задължителното за тях трасе е с дължина 10 километра – от Сапарева баня до Паничище. По собствена преценка любителите могат да започнат старта заедно с професионалистите от площада в Дупница, но 14-те километра до Сапарева баня не са задължителни за тях. Те не участват и в обиколките в курортния град. Стартът за задължителното трасе за любителите ще бъде даден в Сапарева баня в 15,45 часа, като финалът ще бъде пред хотел „Панорама“.

Състезанието в Дупница ще се проведе в неделя, пети юли, със стартове в пет категории: момичета и момчета младша възраст, момичета старша възраст и девойки, юноши младша възраст, юноши старша възраст и мъже елит. В състезанието могат да участват всички лицензирани състезатели.

Първият старт ще бъде даден в 11 часа, а последният, за мъжете, е предвиден за 14 часа.

От 15 часа ще се проведе и специален старт за всички малки колоездачи на възраст от 4 до 10 години. За тях също са предвидени награди.

Състезанието се организира с подкрепата на община Дупница и община Сапарева баня.