Дупница посрещна бойците на СК „Патриот“ като истински шампиони

  • Кирил Чакъров: Алисия Сусанина, Сашко Николов и Иван Костадинов показаха воля и характер

  • Будва е прекрасно място със запазена архитектура и много възпитани хора

Тримата национали по кикбокс от СК „Патриот“, които направиха фурор на Европейското първенство по кикбокс за кадети в Черна гора, бяха посрещнати подобаващо в Дупница. Веднага след прибирането на родна земя европейската шампионка Алисия Сусанина, сребърният медалист Сашко Николов и завоювалият бронз Иван Костадинов бяха поздравени от всичките си съотборници и треньори в дупнишкия клуб. Националите получиха и стипендии за отличното си представяне от управителя на „Рила спорт“ Иво Проданов.
Дупнишките кикбоксьори донесоха в тренировъчната си зала и българското знаме, което всеки един от тях беше наметнал, докато стои на почетната стълбичка. След успехите си и тримата се подписаха върху трибагреника, който ще стои в залата и ще служи за мотивация на всеки един от бойците в клуба, показвайки им, че няма невъзможни неща.
„Още преди заминаването ни за Черна гора споделихме, че очакваме нашите състезатели да се представят добре и да спечелят медали. Те не само че ги оправдаха, а дори ги и надминаха. Вече имаме и европейска шампионка в лицето на Алисия Сусанина. Тя победи две рускини в нейната категория. Първият й мач беше по-лек, като финалът беше доста тежък. Тя губеше в първия рунд, а във втория обърна с 2:1 съдийски гласа. В третия Алисия показа сърце, слушаше ни какво й говорим, искаше повече победата от рускинята и премина през нея. Съвсем заслужено спечели шампионската титла. Тя е много ценен кадър. Специално в кикбокса има глад за жени. Дори и във веригата „Глори“ няма женски мачове. Това не е дискриминация, а просто няма състезателки. Иначе жените правят много по-атрактивни мачове. Това ви го гарантирам. Един промоутър би се радвал да има женски мач на една голяма галавечер. Това е нашата идея. Алисия го иска, ние го искаме, нашите спонсори, които винаги са зад нас, също.
Сашко Николов беше с тежък жребий и с най-много мачове от всичките национали. По пътя към финала той спечели безапелационни победи с по 3:0, на полуфинала дори нокаутира представител на Босна и Херцеговина. На финала той се представи чудесно, но азербайджанецът го надхитри.
Иван Костадинов имаше голяма травма още от галавечерта в Дупница. Със само две седмици подготовка и въпреки всичките травми, той стигна до бронзовия медал.
Това е първо излизане за нашите бойци на такъв голям форум и неминуемо си оказа влияние. Искам да им благодаря, че показаха воля и характер и не ни подведоха в нито един момент. Медалистите получиха стипендии специално от г-н Иво Проданов от „Рила спорт‘, който дойде в залата ни. За в бъдеще сме до тях, ще ги подкрепяме и дано постигаме още повече успехи. Тук е моментът да благодаря на външния треньор г-н Иво Спасов, който го наехме и беше поне три пъти седмично в залата. Той също допринесе за тези медали. Вкарахме нови работи. Ние не сме от тези, които казват, че са най-великите. Не, човек се учи цял живот. Така че всеки е добре дошъл при нас да показва, да прави семинари и да се учим“, заяви президентът на СК „Патриот“ Кирил Чакъров.
Той изтъкна, че организацията на Европейското първенство е била перфектна. На всички състезатели и треньори през два дни им е бил правен тест за ковид, тъй като там е имало 1500 участници.
„Това е една от най-хубавите дестинации, които сме посещавали. Там е много чисто и подредено. Хората са възпитани и културни, а природата е доста красива. Има и доста забележителности. Архитектурата е запазена и няма презастрояване, както по нашето Черноморие. Всичко е равномерно, изчистено и направено. Всички хора там се изхранват изцяло от туризъм. Заслужава си човек да отиде там на екскурзия. Определено има какво да се види в Будва“, сподели впечатленията си специалистът за черногорския курорт.
Сега за СК „Патриот“ предстои участие на Републиканско първенство, стил К1, в Пловдив. Там участие ще вземат състезателите, които не са играли международни двубои.
„Имаме планове за професионален ринг. Всички много харесаха нашите състезатели. Знаете, че Майк Пасение пак беше тук наскоро и все по-често ще идва на гости в Дупница. Ще работим заедно“.

След като получиха овациите на всички свои съотборници и треньори, тримата национали разказаха как са минали двубоите им през техните очи и за какво мечтаят в кикбокса.

 Алисия Сусанина: Чувството да стъпиш на европейския връх е уникално!

– Алисия, честито за европейската титла! Как стигна до златото?
– Изиграх два мача с представители на Руската федерация. Финалната среща ми беше много трудна, съперничката беше много кораво момиче. Но успях да се справя и взех срещата с 3:0 съдийски гласа. Взех титлата и съм доволна от себе си. Показах, че подготовката ми мина на доста добро ниво. Благодаря на г-н Илия Спасов, че беше с нас през цялото време. Той ни помогна за това състезание и лично много му благодаря.
– Какво е чувството да стъпиш на европейския връх?
– Чувството е уникално! Да чуеш българския химн пред толкова много хора, а нашето знаме да е най-отгоре… Това е неописуемо!
– Кирил Чакъров ни сподели, че има глад за жени в кикбокса. Какви са твоите цели в този спорт за в бъдеще?
– Моето желание е да стигна и до световния връх. След това искам да започна да играя и професионално. Имам доста големи амбиции и съм много надъхана за предстоящите състезания.
– Как успява да се мотивира един шампион като теб? Имаш ли някакъв ритуал преди важна среща?
– Желанието да постигнеш това, което искаш, те движи напред. За мен това е една сбъдната мечта. Винаги съм искала това. Само съм ги сънувала тези неща. Моментът, в който всичко това стана реалност, е невероятен.

Сашко Николов: Надявам се да участвам на Световно първенство и да стигна до Олимпийските игри

– Сашко, успя да завоюваш сребърен медал на Европейското първенство в Будва. Разкажи ни своя път към почетната стълбичка…
– Изиграх четири мача. Спечелих първата среща с представител на Русия с 3:0 съдийски гласа. Опонентът не беше слаб. В началото беше доста равностоен мач, но успях да го победя. Във втория двубой срещнах съперник от Молдова. Беше много техничен, доста висок и имах леки затруднения, но завоювах победата. На полуфинала срещнах съперник от Босна и Херцеговина. Усетих го, че доста се е стегнал и изплашил, което ми помогна, за да го преодолея и да стигна до финала. Там се изправих срещу противник от Азербайджан. Влязох с хъс и воля и не се предавах, въпреки че той вече на два пъти беше ставал европейски шампион. Той изпита затруднения срещу мен, но не успях да го прескоча. Съперникът беше много натрениран, но ме победи най-вече с хитрост, съвсем малко не ми достигна.
– Как се подготвяш психически преди тежка битка?
– Успокоявам се повече, като не знам с кого играя. Просто това ми влияе по-добре. На Европейското сега бях по-отпуснат, отколкото на републикански първенства и по-малки турнири.
– Оттук насетне какво следва за теб?
– Догодина има Световно първенство и се надявам да участвам. Там ще се стремя към първото място в света. Би било невероятно, ако след години успея да стигна и до Олимпийските игри. Самото ми участие на подобни форуми ще бъде нещо прекрасно и се надявам да бъда на върха.

 Иван Костадинов: Амбицията ми е да
стана световен шампион

– Ванка, разкажи ни малко повече за мачовете ти в Будва и спечелването на бронзов медал…
– На жребия ме бяха изтеглили да изчакам един мач. Така гледах съперниците ми от Армения и Русия и трябваше да се изправя срещу победителя. Арменецът победи руснака, но след това аз се наложих над него с 2:1 съдийски гласа. На следващия ден играх с противник от Азербайджан. С него се получи много добър мач. Имах тежки контузии, които не ми позволиха да направя толкова добра подготовка. Все пак успях да вляза в кондиция за 2 седмици. Опитах се, но не успях да преборя съперника. Така взех третото място на Европейското първенство.
– Как черпиш мотивация преди важен двубой?
– Волята и желанието ми за успех идват най-вече от тренировките. Като имаш занимания по три пъти на ден и даваш толкова много от себе си, накрая отиваш само с мисълта за победа. Повтаряш си постоянно това и то те мотивира най-много.
– Каква е твоята амбиция в кикбокса занапред?
– Амбицията ми е да стана световен шампион и дано това се случи.

 

Димитър ИКОНОМОВ