Дупница почете свети Иван Рилски

Покровителя на града свети Иван Рилски Чудотворец почете Дупница за 26-и път на 19 октомври. На празничното си заседание Общинският съвет удостои посмъртно със званието „Почетен гражданин” Жак Асеов, Стефан и Крум Чапрашикови. Тримата са крупни бизнесмени в тютюневия бранш, занимавали са се активно и с обществено-политическа дейност и са сред най-големите спомоществователи на Дупница и най-влиятелните българи от времето на Царство България.

Против удостояването им с отличието гласува групата на БСП. А какви са мотивите, обясни Първан Дангов. Дангов заяви: „Не бива да забравяме един съдебен процес между 1935, 1936  и 1937 г., когато дупнишкият журналист Янаки Христов Почеканов като главен редактор на в. „Полет” описва всичко онова, което е търговска дейност на Жак Асеов, а именно начина на придобиване на паричните средства, с които той дарява. Системата на „шкартото” убива тогава труда на българския селянин, на българския тютюнопроизводител в нашия край.

Над 50% от произведената продукция тогава минава за шкарто. С една дума тютюнът се изкупува на безценица. За сметка на това се трупат големи печалби. Жак Асеов по онова време е един от най-богатите българи. Стига се до съдебен процес, заведено е дело за обида от Асеов към Почеканов, който продължава 6 дни в Кюстендилския съд. Разпитани са над 70 свидетели от различни краища на България. Делото е спечелено от Почеканов и всичко, което той е описал като работа на тютюневата компания „Балкантабак”, а именно системата на шкартото и ограбването на труда на българския селянин и занаятчия, е доказано в съдебната зала.

Жак Асеов дори си позволява да дава подкупи в размер на 450 000 лв., за да избегне съдебния процес, виждайки, че ще загуби. Янаки Почеканов като достоен българин не приема и печели както в Кюстендилския съд, така и в съда в София. Изходът от делото е предопределил поправка в закона за изкупуване на тютюна, приета от 24-тото НС, с която грабителската политика по системата на шкартото е отменена или поне е намалена”, каза Дангов. Според него предложението е прибързано и е можело да се избегне, ако е обсъдено на разговори преди заседанието с историци и общественици.

„През 1933 г. е делото на Георги Димитров в съда в Лайпциг. Тогава той печели срещу Хитлер. Това значи ли, че сега трябва да удостоим Хитлер?! Жак Асеов е изключително виден представител на всичко, в което вярваме, на частната инициатива, личния интерес, на това, което движи света. Неслучайно нашата група подкрепяме предложението. Това е човек за пример, човек, който е прославял Дупница изключително много с даренията си, с дейността си, с огромната компания, която е създал. Тя е огромна дори за днешните мащаби, а вие се спирате на някакво съдебно дело или шкартото, което впрочем не е съвсем сигурно дали е било добро, или лошо, защото така върви икономиката”, контрира председателят на ОбС Костадин Костадинов.

Отличието на Жак Асеов получи председателят на дружеството на евреите „Шалом” в града Леонид Хаздай. Общинският съветник от ПП „Глас народен” подчерта, че Жак Асеов е представител на еврейската общност в Дупница, оставила диря за пример и трябва да се гордеем, че е наш съгражданин.

Отличията на братята Чапрашикови получи бившата детска учителка в Дупница Лили Николова. Тя бе дошла със своята братовчедка Емилия Радева, също бивша детска учителка. „Изключително съм развълнувана от инициативата на община Дупница да удостои с вниманието си дейността и даренията, които нашата фамилия Чапрашикови е направила за града. Благодаря много за наградата. С нея вие подчертавате делата на видни българи, допринесли много за просперитета на Дупница и България”, каза Лили Николова.

С приветствие към дупничани се обърнаха кметът на общината Методи Чимев и областният управител на Кюстендил. „Призовавам да помним и пазим историята, защото много са достойните хора и дела на Дупница”, апелира градоначалникът. Освен това призова да пазим това, което имаме, и да го надграждаме, за да имаме и това, за което мечтаем. „Дупница е по-красива и по-уредена от всякога”, посочи кметът.

„Дупница винаги е била в историята на областта като град, който е изпълнявал и следвал както националните, така и собствените си политики. Надявам се и вие оттук пак ще излезете с гордо вдигната глава и ще следвате тези политики, които са водели Дупница като един проспериращ европейски град”, каза Виктор Янев.

След сесията във фоайето на общината бе даден коктейл. Малко по-късно молебен за здравето на жителите на общината отслужиха свещениците Петър Очков, Иван Айдаров и Добри Добрев. Тържеството продължи с изяви на местни състави и групи и индивидуални изпълнители. Празника уважиха депутатите Кирил Калфин и Радослава Чеканска, зам. областният управител Матей Попниколов.

Юлияна КОЛЧАКОВА