Дупница се прости с легендарния капитан на „Марек” Георги Сапинев

Точно на обяд стотици изпратиха в последния му път легендарния футболист Георги Сапинев, достигайки до А и Б националния отбор на България. Макар и в недобро здравословно състояние, той придружаваше отбора на “Марек” навсякъде, където играе.

„Макар и с бастун, той пътуваше с нас, феновете, и се радваше като дете на успехите на отбора на сърцето му – “Марек”. Това е голяма загуба за всички нас. Той беше добър разказвач и споделяше пред нас за приятелството си с Георги Аспарухов-Гунди. Рядко възпитан и културен човек. Завинаги ще си спомняме с добро за него”, сподели Румен Тимев от фенклуба на “Марек”.

Международният съдия Димитър Шарлачки, сега на работа в клуба, със сълзи на очи сподели: „Голям спортист и човек. Не напусна своя отбор “Марек”, обичан от хората в града и района. Мъката ни е много голяма. Никога няма да забравим Георги Сапинев, който заслужено бе почетен гражданин на Дупница.  Вечна му памет”.

Георги Сапинев е играл за “Марек” от 1961 до 1972 г. Има 232 мача и 7 гола в „А“ група. Полуфиналист е за Купата на Съветската армия през 1971 г. Носител е на купата за индивидуално спортсменство през 1969 г. Има 2 мача за А националния отбор и 6 мача с 1 гол за Б националния отбор. Майстор на спорта от 1969 г. Паметен ще остане голът му в Плоещ на 10 май 1970 година срещу местния „Петролиум”, изпълнен с изключително високо майсторство и от голямо разстояние. През 2013 г., по предложение на тогавашния председател на ОбС-Дупница Ивайло Константинов, бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Дупница”.