Дупница чества 143 г. свобода! Кметът Чимев и обществеността се поклониха пред паметта на героите

Дядо и внук Георги и Георги Захаринови от Яхиново впечатлиха публиката с рецитация на одата „О, Шипка“

143 години от Освобождението на България от османско робство бе отбелязано тържествено в Дупница. Празникът започна с изпълнения на общинския духов оркестър, след което на паметната плоча на опълченците до Дома на техниката бяха поднесени венци и цветя.

Пред паметта на участниците в борбата за освобождението се поклониха кметът на общината Методи Чимев, заместник-кметът Крум Милев, общински съветници, народни представители, кандидат-депутати, представители на политически партии, читалищни дейци, спортисти. Сред официалните лица, уважили тържеството, бе председателят на общинската структура на ГЕРБ Ивайло Константинов.

По традиция празничната програма на пл. „Свобода” включваше издигане на знамето от танцьори на Сдружение ФТА „Дупница 2000” с ръководители Галя и Воин Войнови, слово на кмета, изяви на танцьорите от ФТА „Дупница 2000”, вокална група „Рила войс“ към ОУ „Неофит Рилски“ с художествен ръководител Таня Камбурова. Дядо и внук Георги и Георги Захаринови от село Яхиново впечатлиха публиката с рецитация на одата „О, Шипка“ на Иван Вазов, за което бяха силно аплодирани.

 

„В историята на България има много събития и дати, които са поставили основите на националното ни самочувствие и достойнство, но 3 март е дата, която най-ярко се откроява в историческата ни летопис”, посочи в словото си кметът Чимев.

Градоначалникът подчерта, че с подписването на Санстефанския мирен договор на тази дата преди 143 години се е сбъднала вековната мечта на нашите предци българите да живеят в свободна държава. „Нека ценим 3 март така, както ценим собствената си осъзнатост на свободомислещи и търсещи най-доброто в живота”, допълни Методи Чимев.

Въпреки пандемията на площада, с украсени с мартеници дървета, имаше стотици хора – от възрастни баби и дядовци до бебета в колички. Пълни с народ бяха и околните заведения, които наблюдаваха концерта на чаша кафе.

Юлияна КОЛЧАКОВА