Дупничанинът Кирил Милов повежда борците на”Дан Колов – Никола Петров”

Дупничанинът Кирил Милов, спортист №1 на България, повежда борците ни на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ в свободния и класическия стил, който е от четвъртък до неделя в зала „Левски София“.

Европейският шампион и втори в света ще стартира в своята категория до 97 кг на класическия стил.

Айк Мнацаканян, който през 2021 г. стана „Спортист на годината“ в Перник, сега пропуска турнира заради травма, получена на турнира в Египет преди седмица. Тогава той травмира пръста си на финала, но въпреки това „стисна зъби“ и стигна до златото в категория до 77 кг. В тази категория ще стартират двама от по-младите ни състезатели – Златомир Емилов и Жоро Добрев.

Публиката в зала „Левски София“ ще види и европейския шампион от 2020-а СеменНовиков (87), който от началото на сезона се бори за България, както и руснака Абу-МуслимАмаев (63 кг). И двамата станаха шампиони на България през януари, а Амаев стана и първи на турнир в Швеция.

В свободния стил тимът ни е воден от Георги Вангелов, пети на олимпиадата Токио 2020 и носител на златния пояс от 2019-а. В състава са още Мирослав Киров (74), европейски вицешампион от 2021-а, Разаман Рамазанов (70), трети на Евро 2022, Микяй Наим (65), носител на пояса от 2021-а, както и Георги Иванов (125 кг), трети на европейското до 20 г. през 2022-а.

При жените в категория до 62 кг отново са заявени европейската шампионка Мими Христова и възпитаничката на Самоков – Биляна Дудова, №1 в света и 4-кратна еврошампионка, които спорят за титулярното място в националния отбор.

Капитанката Тайбе Юсеин пропуска надпреварата заради възпаление на старта травма. Все пак при жените ще стартира бронзовата олимпийска медалистка от Петрич Евелина Николова (57), както и европейската шампионка от Дупница Миглена Селишка (50), Юлияна Янева (68), носителка на световната купа от 2020-а.

На тепиха на голямо състезание се завръща Джанан Манолова. Призьорката от световни и европейски първенства ще излезе в категория до 65 кг. Тя бе прекратила кариера заради майчинство, но след това се върна с титли на държавния шампионат. Нейната сестра Елис пък ще се бори за отбора на Азербайджан в София.

Треньорите на националните отбори са заложили и на много млади състезатели на турнира. Днес ще бъде теглен жребият, а схватките започват в четвъртък от 10,30 ч.