Дупничанин на 17 години спечели злато на държавното по самбо

Дупничанин спечели златен медал на Държавния лично-отборен шампионат по самбо. Надпреварата събра десетки състезатели от цяла България в зала „Локомотив“ в столицата. Състезанието беше за юноши до 18 години.

Стефан Стефанов, който е роден и израсъл в Дупница, завоюва първото място в категорията до 58 кг. Той учи в 57-мо СОУ в София. Състезател на СК по джудо и самбо „Илинден“ гр.София с треньор Васил Вътов.

17-годишният спортист е учил в родния си град до 4-и клас. Той е възпитаник на ОУ „Неофит Рилски“ с класни ръководители  София Йорданова и Мирослава Джорджева.

„Зад постиженията ти стоят много хора, никога не ги забравяй! Най-голямата награда не е медала, а уроците, който са дали от сърцето си и ще ги пазиш цял живот! Най-голямата битка не беше за мястото, а че застана с приятели рамо до рамо! Няма победител или победен, има дисциплина, хладнокръвие и личност, която отстоява позициите си, не спирай да го правиш!“, с тези думи шампионът от Дупница бе поздравен от семейството си непосредствено след спечелването на медала.

След края на състезанието стана ясно, че отборната титла при юношите печели клуба на Стефан – СК „Илинден“ – София.

Самбото е бойно изкуство, боен спорт и система за самозащита, разработена в Съветския съюз в резултат от синтеза на най-добрите техники от националните видове борби на републиките на СССР: грузински, таджикски, узбекски, киргизки и други, както и техники от джу-джуцу, джудо, айкидо, кендо, удари от английския бокс.

Думата самбо идва от първите букви на САМоотбрана Без Оръжие. Много спортисти самбисти се явяват на състезания по джудо.