Дупничани в Деня на християнското семейство: Най-важно е разбирателството

  • Отец Ивайло и отец Илия Дичев отслужиха празнична света литургия в църквата „Покров на Пресвета Богородица“

  • Осветиха две петохлебия: За целия български народ и за здравето на момиче, претърпяло операция

  • Семейство Кожушкови: В един дом трябва да има компромиси

През цялата неделя дупничани се стичаха в двата големи храма в града, за да запалят свещички и да се помолят за здраве навръх Деня на християнското семейство.
Много от тях оставяха и дарове пред иконите, молейки се за благополучието на семействата и близките си.


Християните почитат днес църковния празник Въведение Богородично – един от великите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората“. Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.
Отец Ивайло и отец Илия Дичев отслужиха празнична света литургия в храма „Покров на Пресвета Богородица“, след което осветиха две петохлебия. Едното беше наречено за целия български народ, а другото беше специално донесено от момиче, което наскоро е претърпяло операция и е искало да почерпи за здраве.
Мария, която на всеки празник помага в църквата „Покров на Пресвета Богородица“ в Дупница, е категорична, че разбирателството е най-важното нещо за мира в едно християнско семейство. Тя и нейният съпруг Симеон Петров, който е част от църковното настоятелство, са семейство вече цели 52 години. Имат син и дъщеря.
„Компромисите и разбирателството са основните неща, за да може едно семейство да просъществува толкова дълго. Разбира се, трябва да има и много любов. Тя трябва да се запази. С моя съпруг Симеон сме семейство от 52 години и пазим любовта си. Ние, жените, трябва да имаме и малко повече търпение, то е необходимо за едно семейство. Също така уважението както между мъжа и жената, така и между всички членове на семейството трябва да го има. Понякога е нужно да се правят различни отстъпки, за да има мир в дома. На този хубав празник се молим за здраве и благополучие на семействата и на младите хора. Господ да дава здраве на всички нас“, каза Мария, докато помагаше в църквата.


„Без здраве нищо не се получава, само това има значение. Затова трябва да молим Бог първо за това както днес, така и на всеки друг голям празник, а и всеки ден“, включи се и Димитринка, която също помагаше на жените в храма „Покров на Пресвета Богородица“.
Елена и Райчо Кожушкови пък са семейство също от близо половин век – 48 години. Срещнахме ги на входа на църквата „Покров на Пресвета Богородица“. В момента двамата са пенсионери, като преди това Елена е работила като шивачка, а Райчо е бил служител в бившето предприятие „16 партизани“.
„Едно семейство се запазва с много разбирателство и взаимно уважение. Естествено, трябва да има и немалко компромиси както от едната, така и от другата страна. Вярата в Бога също е много важна, затова и сега, на този хубав християнски празник, сме тук. Имаме двама синове, които са в София, както и пет внучета. На този хубав ден си пожелаваме здраве, защото без него всичко друго губи смисъл и значение. Трябва да си здрав, за да можеш да постигнеш и всички други неща. Пожелаваме на дупничани и много мир и разбирателство“, казаха пред „Вяра“ семейство Кожушкови.

Димитър ИКОНОМОВ