Дупничани искат по-здрава мантитела в невралгичен участък

За по-устойчива мантинелана на един от най-натоварените пътища в Дупница – улица „Цар Освободител”, настояват
живеещи в района на бившия обувен завод и старите гробища. В района на ден минават хиляди автомобили, автобуси и камиони, а лошото е, че там често стават катастрофи.
Хората разказаха за един от последните инциденти около Коледа: “Жена, идвайки откъм старите гробища, подцени завоя и се завъртя почти на 180 градуса. Затова помогна и хлъзгавият път. Колата срещна мантинелата, като ударът бе толкова силен, че разцепи пътното съоръжение на две. Част от желязото хвръкна и нанесе дребни щети на две от паркираните наблизо коли. Вече повече от три месеца обаче пътното съоръжение си стои така – едвам закрепено и изкривено, даващо вид, че всеки момент ще се сгромоляса на самия път”.
Един от живеещите в района Валентин Николов настоя за мерки: „Не знам колко здраво беше направена старата мантинела, но определено беше доста по-стабилна от новата. И след като старата направи такива поражения на паркираните коли, представете си какво ще се случи с това желязо и как ще хвръкне при евентуален удар. Апелираме да бъде поправена както трябва, а не да бъде просто една мантинела, пред която хората да се снимат и да я гледат с изумление. Толкова леко е заварена, че дори при преминаването на тежкотоварни камиони или автобуси покрай нея, може да падне на пътя и да предизвика още проблеми“, коментира пред „Вяра“ Николов.
„Не минава и година, без да стане някаква катастрофа. Понякога е нещо дребно, друг път е сериозен инцидент. Този завой е много опасен и много шофьори го подценяват, влизайки в него с несъобразена скорост. След последната катастрофа мантинелата не беше възстановена, както трябва. Това може да доведе до опасност при ново ПТП. Не искам да бъда лош пророк, но при нов удар това леко закрепено желязо може много сериозно да навреди и на някои пешеходец, който минава наблизо. Не забравяйте, че от тук всеки ден минават не само много автомобили, но и минувачи“, допълни Иван Тодоров.

Димитър ИКОНОМОВ