Дупничани отдадоха почит на Невена Коканова

Дупничани поставиха цветя пред бюст-паметника на актрисата във фоайето на театъра. Снимка: Радослав Радославов
  • Директорът Валентин Балабанов: За нас е чест, че театърът носи нейното име

  • Николай Табаков: Тя беше изключително обаятелна и харизматична

В Дупница почетоха паметта на една от най-обичаните български актриси – Невена Коканова. Общественици, граждани и актьорите от местния театър, носещ нейното име, поднесоха цветя пред нейния бюст-паметник в храма на Мелпомена. Примата на родното кино си отиде от този свят точно преди 20 години – на 3 юни 2000 година. Дупничанката има повече от 60 роли в киното и е оставила ярки спомени в няколко поколения българи.
Тази година нямаше специална програма, посветена на Невена Коканова, но дупничани показаха, че не са забравили своята именита съгражданка.
„Ние сме щастливи, че театърът носи нейното име. Тя е една от най-големите, да не кажа най-голямата актриса в българския театър и кино. За нас е голяма чест, че нашата институция носи името на Невена Коканова. Радваме се, че тя ни е патрон, и правим всичко възможно с работата ни да защитим името на тази велика българска актриса”, заяви пред „Вяра” директорът на дупнишкия театър Валентин Балабанов.

Николай Табаков по време на една от инициативите за паметника на Невена Коканова в Дупница

Инициаторът на кампанията по набиране на средства за изграждането на паметник на актрисата в Дупница Николай Табаков поясни до какъв етап е стигнала каузата.
„Всичко е стопирано в момента и сме на фазата, на която бяхме през месец февруари. Имахме планувано събитие в началото на май. Трябваше да направим голям концерт в София. Тъкмо бяхме започнали с организацията и извънредното положение дойде. Към днешна дата сме спрели всякакви инициативи и все още не смеем да плануваме нищо конкретно. Най-вероятно през есента отново ще тръгнем да събираме средства с различни инициативи. Изчакваме да видим какво ще реши правителството и до каква степен ще отпусне мерките. Това е много важно за нас, защото ние разчитаме основно на инициативи, които да привличат повече хора и набираме дарения по този начин”, каза пред „Вяра” Николай Табаков.
Той припомни, че до момента за паметника са събрани малко над 16 хиляди лева.
„Това е общата сума заедно с тези 10 000 лева от община Дупница. От инициативите вече сме събрали 6 хиляди и нещо в сметката. Тези малко над 16 хиляди лева са малко под половината, която е необходима. Благодаря на кметството за отпуснатите пари, това ни улеснява доста. Надявам се, че като започнем през есента, до средата на следващата година ще сме ги събрали и реално вече ще се работи. Вярвам, че дотогава ще сме провели конкурс за изпълнител, ще сме подали документи в общината за място на паметника и ще сме избрали скулптор”, допълни общественикът.
Николай Табаков си спомни и за срещите, които е имал лично с великата актриса:
„Искам да кажа на хората, които не я познаваха лично, че тя беше изключително обаятелна и харизматична. Невена Коканова облагородяваше всичко и около нея винаги цареше една виталност, едно спокойствие. Това се отразяваше на всеки човек, който дори и за малко попадне около нея. Нямаше никакво напрежение, само една доброта и благородство. Бих искал така да я запомнят всички, не само дупничани, но и българите”.