Дупничанките Гергана Гергинова и Емануела Стойкова станаха лауреати на фестивала „Фолклорен извор” в Свищовско

Гергана и Емануела с наградите

С автентична песен от Шопско талантливият дует спечели скулптура и парична награда

Талантливите певици Гергана Гергинова и Емануела Стойкова спечелиха поредното си отличие на фестивал с участници от цяла България. Дупнишките момичета станаха лауреати на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, проведен в свищовското село Царевец. Гергана и Емануела бяха удостоени с красива скулптоура, грамота и парична награда за участие в осмото издание на фестивала, провеждан под патронажа на Министерството на културата на Република България, с медийното партньорство на Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ). Дуетът покори сърцата на публиката и журито с автентична песен от Шопския край.


Двете момичета с Генчо Генчев – кмет на община Свищов и председател на фестивалното жури

„Изобщо не очаквахме тази огромна награда и бяхме много щастливи от преценката и избора на журито. Радваме се, че журито оцени шопската автентична песен, с която трябва да се гордеем, защото е единствена. Надявам се другата година да имаме възможността да отидем отново, защото емоцията, с която останахме от него, ще остане за дълго в нас.

За подготовката сме благодарни на нашата учителка от Националното музикално училище “Л. Пипков” Светла Цветкова. Без нейната помощ нямаше да имаме тази оценка и награда!

Всеки един от участниците се чувстваше специален. Точно към това се стремеше кметът на общината Генчо Генчев, който е и председател на фестивала. Радваме се, че имахме възможност да участваме на този фестивал, защото е един от малкото стойностни. Благодарим  за щедрата награда и неописуемото преживяване, което имахме възможност да изживеем! Благодарим за скулптурата, изработена от Марияна Кушева, паричната и присъдената награда “лауреат”. Освен всичко това се срещнахме и се запознахме с много хора”, коментира Гергана Гиргинова.

Догодина Гергана завършва в столичното музикално училище, а Емануела ще бъде в 10-и клас. Въпреки крехката си възраст двете момичета, които пеят от деца, имат зад гърба си куп награди.