Дупнишката Бистрица стана царска! Близо половин милион удари цената на многофамилна къща

Кметът К.Огненски: Търсенето на имоти е голямо, 50 000 лв. върви декар място в селото

Три млади семейства от София си купиха къщи и вече живеят тук, сподели местният управник

Близо половин милион удари цената на многофамилна къща в дупнишкото село Бистрица. Имотът е обявен за продажба от частен собственик в различни сайтове и социални групи. Къщата е построена през 2 000 година и представлява масивно строителство. Общата площ е 325кв.м, с 60 кв.м тераси и дворно място от 1330 кв.м. Към нея има изграден масивен навес за барбекю, гараж и постройка за дърва и инструменти. Дворът разполага с три входа за автомобили и място за четири коли. Продъвачът разяснява още, че имотът се намира на атрактивно място -в близост до парк “Рила” и панорамната площадка в местността Софраджик. Бъдещият купувач е уведомен също, че през пролетта предстоят и сондажи за минерална вода в селото.

“Бистрица ми е Барселона!”, “Бистрица да не е Бояна вече”, “Царска Бистрица”, са част от коментарите на дупничани в местните групи и определят цената за завишена. Не на същото мнение обаче са експерти в областта на продажбите на имоти. Според тях цената от близо половин милион лева е напълно реална, спрямо квадратурата на къщата, дворното място и най-вече нейното местоположение.

“Не искам да се ангажирам с време, но според мен е въпрос на седмици имотът да се продаде. Запознат съм със състоянието на къщата и трябва да ви кажа, че не е толкова висока, предвид че търсенето в селото е голямо”, коментира кметът на Бистрица Кирил Огненски. Той уточни, че към настоящия момент местните хора реализират сделки на цена от 50 000 лв. за декар място в селото. “Търсенето е голямо.Няма ден, в който някой да не звъни в кметството и да се интересува от възможността да закупи имот. В последно време са продадени над 10 къщи и парцели. Само през миналата година имаме три млади семейства, които от София се преместиха да живеят тук в селото. Едното от тях дойде с намерението остане за времето около пандемията и да идва за отпуските, но впоследствие размислиха и вече са си при нас в Бистрица”, разказа Огненски. Той е категоричен, че интересът към селото е станал голям след започналите проучвания за минерална вода. “Въпрос на дни е отново да бъде подновен проектът за предстоящия сондаж в селото. Както знаете, вече две лета проф. Костадин Щерев прави проучвания в района на Бистрица и има доказано открити източници на термални води. Това многократно завиши интереса към имоти в селото. Ако преди 1 кв.м. земя беше между 15 и 20 лв., то сега цената е 50 лв и водата е водещият фактор. Нашето бъдеще е в развитието на туризма и трябва да инвестираме в тази посока”, категоричен е кметът на Бистрица Кирил Огненски.