Дупнишките планински спасители получиха наградата „Достойните българи”

Кирил Чолаков приема наградата „Достойните българи”.
  • Ръководителят им Кирил Чолаков: Изминалата година беше най-натоварената, откакто съм в отряда

    Планинските спасители от Дупница бяха наградени с отличието „Достойните българи” по време на церемонията, провела се за 17-а поредна година. Момчетата от ПСС-Дупница изпратиха много тежка година, през която спасиха много закъсали туристи в Рила планина. Ръководителят на дупнишките спасители Кирил Чолаков заяви, че наградата е за всички, които всеки ден рискуват своя живот, за да спасят този на хора, изпаднали в беда в планината.

  • Част от дупнишките спасители по време на церемонията

    „Цялата година беше много натоварена. Имаше цели 30 акции и доста травматизъм. За съжаление отчетохме и 3 смъртни случая, което не се е случвало отдавна. Имало е 1 или 2 фатални изхода, но три не са били от доста време насам. От 1982 година съм в отряда и може да се каже, че тази беше наистина най-натоварената, откакто съм там. Отдавам това на факта, че в нашия район има много голям туристически поток, най-вече на Рилските езера. Особено през уикендите в летния сезон винаги има много хора. Тогава достъпът до Езерата е много по-лесен и огромен брой туристи се качват там. През зимата също има, но не толкова, основно сноубордисти. Оказва се обаче, че някои от тях не са екипирани и информирани както трябва. Все пак това е планина, а не разходка в градския парк”, каза Кирил Чолаков.
    Той определи като една от по-трудните акции през 2018 година спасяването на 18-годишния белгиец в района Додов връх. Младежът, който е бил част от скаутска организация….

Подробности в печатното издание