Дупнишкият ансамбъл „Зора” с награди от престижен конкурс

Хореографът Дилиана Диканска отличена за нов танц

Представителният фолклорен ансамбъл „Зора” към дупнишкото читалище „Зора 1858” завоюва престижни награди на 13-ия конкурс за Голямата танцова награда на София, проведен от Сдружението на танцовите дейци в столицата. Танцьорите от Дупница завоюваха второто място в категория „Български народни танци” в трета възрастова група (16-20 години). Заедно с тяхната ръководителка и хореограф Дилиана Диканска дупничани получиха и наградите за новосъздадено произведение – „Северняшко вдъхновение”, чийто автор е Диканска, и за костюмите, с които е изпълнен този танц, отличаващ се със своята ритмичност и артистичност.

„В този конкурс ежегодно участват най-добрите танцови състави, чиито ръководители са членове на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Конкуренцията беше много голяма, и то като качествено и стойностно представяне. Журито, което оценяваше изявите, е изключително професионално.

Негов председател е проф. Даниела Дженева – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив. В журито са още Милчо Василев – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Кирил Апостолов – диригентът на оркестъра за народна музика на Българското национално радио и гл. хореограф на ансамбъл „Пирин”. Наградите, които получихме, са голям успех за нас, защото заради ограниченията покрай пандемията имахме много малко време за подготовка. Танцьорите се раздадоха. Представиха се блестящо и показаха, че трудът им е бил ползотворен. След дългата почивка сме жадни за сценични изяви и продължаваме. Предстоят ни участия в Прегледа на художествената самодейност в град Рила. Участвахме и в съборите в Крайници и Червен брег. Вече има доста заявки за участие и в нашия фестивал „Рила ни гледа”.

Снимки: Жулиета Маринова

Отсега личи, че той ще бъде на много по-високо ниво в сравнение с предишни години, защото ще участват част от съставите, които бяха наконкурса за Голямата танцова награда на София. Искам чрез вестника да поканя всички състави, които искат да дойдат на 10 юли на фестивал в Дупница. Срокът за записването е до 3 юли. Галаконцертът ще се излъчва по телевизия „Родина” и  „Кабел Сат-Запад”, така че почитателите на тези формации от техните родни места ще могат да ги гледат”, каза Дилиана Диканска.

Юлияна КОЛЧАКОВА