Дупнишкият кикбоксьор Доброслав Радев: Първо ще стана европейски, а след това и световен шампион!

Добри Радев със сребърния медал от Световното първенство за мъже
  • Съвсем малко не ми достигна срещу руснака Тургай Мамедов за златния медал на Световното в Босна и Херцеговина

  • Видя се, че тренираме правилно, ще пребия съперника си на Галавечерта в Дупница

Дупничанинът Доброслав Радев за пореден път накара всички да говорят за него. Спортист номер 1 на Дупница за 2018 година успя да стане световен вицешампион още в дебюта си при мъжете. Състезателят на СК „Патриот” отново доказа огромния си талант, заради който почти всички специалисти го определят като бъдеща световна звезда на кикбокса. Добри даде интервю пред „Вяра” и още една местна медия, в което не скри амбицията си да стане първо европейски, а след това и световен шампион.

– Добри, само преди няколко дни ти стана световен вицешампион по кикбокс. Осъзна ли вече какво си постигнал?
– Да. Поставих се на мястото на хората, които гледат отстрани, и осъзнавам какво съм направил. Не съм виждал досега момче на моите години да стане световен вицешампион при мъжете, и то при дебюта си. Доволен съм от представянето си. Можеше малко повече, но съм радостен от развоя на събитията.
– Разкажи ни как протекоха срещите ти по пътя към финала…

Момент от финала за световната титла срещу руснака Тургай Мамедов

– Първият ми мач беше срещу съперник от Молдова. Той беше доста опитен. Все пак това са мъже и силата е по-различна и е по-тежко, но успях да се справя с него. Надиграх го с бързина и с качествата си. Вторият ми двубой беше срещу конкурент от Беларус. Момчето беше бивш боксьор, който е много добър с ръцете и доста ме натисна. Водеше ме до втория рунд, докато не го натиснах аз повече при играта с крака и го обърнах. В третия мач също победих, този път украинец. Беше доста оспорван мач. Него също го спечелих с обрат. Всички български национали и треньори ме подкрепяха и викаха за мен. Това ме вдигна и ме нахъса да победя.
– В битката за световната титла също се изправи срещу много опитен състезател – руснака Тургай Мамедов. Какво не ти достигна в този мач?
– Там просто не ми достигна малко късмет. Руснакът беше доста опитен, годините играят своята роля в такива равностойни мачове. Броиха ми нокдаун, който не трябваше. Леко подбутнаха руснаците, но ние сме доволни от това, което постигнахме.
– Какви поуки си извади от дебюта ти на Световното първенство при мъжете?
– Тази година тренирахме доста и видях, че сме тренирали правилно. Малко не ми достигна, както казах, само късметът ми не беше достатъчно. Тренировките вървят перфектно и трябва да продължаваме по този начин. През следващата година дори трябва да са по-трудни и интензивни. Обещавам, че по-догодина вече ще стана световен шампион! Първо обаче ще стъпя на европейския връх. Уверен съм в силите си и ще го направя.
– Разликата между юношите и мъжете само в силата ли е, или има и други тънкости?
– Главно в силата, но опитът също влияе много. Всички съперници там имаха много опит, защото, за да отидеш там, трябва да биеш цялата си конкуренция в своята държава.
– Каза, че си получил доста подкрепа от своите сънародници. Наистина ли това се усеща на ринга?
– Разбира се. Чувах съотборниците ми, чувах и треньорите. Дори на финала с руснака сърбите също ме подкрепиха и ги чувах как викат „България!”. Това също много ме мотивира. Публиката и страничната подкрепа е много важна.
– Сега ще имаш много кратка почивка, защото съвсем скоро ти предстои Галавечер в Дупница…
– Да, трябва малко да си почина психически и да поема глътка въздух. След това започваме подготовка пак със същото темпо. Идвам тук, в нашата спортна зала, и пребивам съперника си на Галавечерта.
– Имаш ли планове скоро да пътуваш отново до Холандия, където остави много добри впечатления у треньора Майк Пасение?
– Надявам се да замина пак там възможно най-скоро. Най-вероятно това ще се случи след Нова година. Ще остана там около месец, за да се подготвя за следващите предизвикателства.