Дупнишкото ”Евлоги Георгиев” почете патрона си с водосвет, конкурси и танци

Отец Костадин извърши водосвет.

Патронния си празник отбеляза ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница на 5 ноември. Заради пандемията честването тази година не бе по традиционния начин. „Училищният двор и класните стаи бяха огласени от любими български песни, от щастливия смях и танци на децата. Водосвет за здраве отслужи отец Костадин.  Директорът на училището Тодор Петков поздрави всички с празника, пожела здраве, успехи и грандиозен празник, какъвто заслужават, през следващата година.

Десетки ученици се включиха в обявените конкурси за литературна творба, рисунка, проекти по английски език, посветени на патрона на училището – Евлоги Георгиев, и подредени във фоайето. Директорът благодари на всички ученици и техните учители и връчи специално изработени грамоти”, съобщиха от ръководството на учебното заведение.

Директорът Тодор Петков връчи грамоти на учениците, участвали в конкурси.

„Учениците от 4-ти „б” клас участваха в организирания класен турнир “Не се сърди, човече”. Имаше само оспорвана игра и усмивки, за което получиха награди. В творбите си учениците определят ОУ „Евлоги Георгиев” като втори дом, където човек среща приятели, спирка в живота, на която получава нови знания, открива пътя към успеха. Гордеят се с делото на патрона и миналото на училището. Дори малките първокласници изпяха гордо химна на училището, знаят и ще помнят думите на Евлоги Георгиев. А те са: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно”, казаха още от училището.

Припомняме, че патронният празник на ОУ „Евлоги Георгиев” е на Архангеловден, 8 ноември. Досега на тази дата в училището приготвяха и раздаваха курбан за здравето на учениците и персонала, който се освещаваше от свещеник.

Юлияна КОЛЧАКОВА