Дутерте нареди да се раздадат контрацептиви на 6 млн. жени

duterte

Филипинският президент Родриго Дутерте се прочуи с жестоката си политика срещу наркопласьорите

Филипинският президент Родриго Дутерте нареди правителствените служби да предоставят безплатни контрацептиви на 6 млн. жени въпреки забрана на Върховния съд.

Ще бъдат раздадени и други свързани с репродуктивното здраве услуги, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Филипините са преобладаващо католическа страна с население над 100 милиона души и заповедта на президента вероятно ще предизвика силно недоволство у Католическата църква.

Дутерте се аргументира, че правителството има ангажимента да изпълнява програми, свързани с репродуктивното здраве и семейното планиране като част от усилията за намаляване на бедността. Най-малко 6 милиона жени, в това число 2 милиона бедни жени, се нуждаят от съвременни противозачатъчни средства, отбеляза той в заповедта.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) приветства мярката. През 2012 г. тогавашният президент на Филипините Бениньо Акино подписа закон, изискващ правителствените служби да предоставят средства за насърчаване на семейното планиране, въпреки острата съпротива на Католическата църква и организации, отстояващи правото на живот.

През 2015 г. обаче Върховният съд издаде временна ограничителна заповед срещу раздаването на контрацептивни импланти и подновяването на лицензите за други противозачатъчни средства, след като организации, защитаващи правото на живот, подадоха съдебен иск, твърдейки, че подобни средства водят до аборти.

След като пое президентския пост през юни, Родриго Дутерте стана известен с жестоката си политика срещу наркопласьорите, като нареди избиването на хиляди хора без присъда и дори сам заяви, че е убивал такива.

Неотдавна пък той заплаши, че корумпираните държавни служители ще бъдат хвърлени от хеликоптер, нещо, което също бил направил лично веднъж.