Духов оркестър огласи Перник за Деня на Независимостта

Перник отбеляза 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. 22 септември е бележита дата в новата история на България. На този ден през 1908 г. родината ни е обявена за независимо царство. Постига се една историческа мечта – народът ни да живее в свободна и независима държава. По традиция пред паметника на Кракра Пернишки, под съпровода на патриотични мелодии, изпълнявани от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, се събраха десетки граждани. Венци и цветя бяха положени от името на кмета на община Перник Станислав Владимиров, областния управител д-р Симеон Василев, председателя на Общинския съвет Димитър Колев, общински съветници, политически партии и граждански организации.

„Обявяването на Независимостта е венец на делото на строителите на съвременна България, които отдадоха без остатък всичките си усилия за каузата на свободата. Направена бе необратима историческа стъпка за окончателното откъсване на родината ни от кошмарното минало на поробена страна“, каза Стефан Кръстев. Той заяви, че този съдбоносен ден на избор е вдъхновяващ пример и безценен исторически урок за съвременната политическа класа. Областният управител д-р Симеон Василев заяви, че Независимостта на България е връх, от който гордо гледаме Европа и света.

При паметника на Кракра Пернишки бе подредена и изложба на Регионалния исторически музей, посветена на годишнината от обявяването на Независимостта на Родината ни.