Дървата за огрев в Дупница не достигат

Търсенето е голямо и се увеличава, цените също растат непрекъснато, казаха от бранша

Двойно повече домакинства искат дървeсина от Югозападно държавно предприятие

Юлияна КОЛЧАКОВА
Все по-трудно става снабдяването с дърва за огрев в Дупница. Наша проверка установи, че в момента много от складовете за търговия с отоплителни материали нямат дърва, а други разполагат само с иглолистни. Срещат се и такива, в които има и широколистна дървесина, но са малко. А търсенето е голямо, въпреки че до началото на новия отоплителен сезон има два месеца. И се увеличава. Както и цените. „Сега нямаме дърва за огрев, а хората търсят. В същото време цените растат. Очаквам при следващата доставка да са около 140 – 150 лева/куб. м. Търсят се и пелети, които в момента са около 800 лв./ тон, но ще поскъпнат. Някои от доставчиците заявиха, че вече увеличават цените с 10 %. Търсене има и при въглищата, които стигнаха 1 030 лв. за тон”, обясни управителката на „Топливо” в града Румяна Шангалова.
„Недостигът на дърва е голям. В момента дъбовите и буковите са на изчерпване, имаме само иглолистни, като едните са 160, а другите 130 лева на кубик. Търсенето е много голямо. Започнах да записвам клиенти за октомври”, каза собственичка на фирма, която има магазин за дървен материал и пелети на ул. „Самоковско шосе”.
„Трудно се снабдяваме с дърва. Няма, защото горските стопанства нямат дърва, не им се разрешават сечища. Търсенето е голямо. Хората търсят – около 60-70 % все още се отопляват с дърва. Много хора, които миналата година преминаха на пелети, сега се връщат към дървата. При пелетите няма дефицит, но цената е много висока – над 800 – 900 лв./ тон. Бъркотията в бранша е огромна. Най-големият проблем е, че правителството реши, че то ще продава дърва на хората, без да могат да добият. Излъгаха хората. На търговете се явяват фирми, които играят за обекти в цяла България, вдигат цената, а после не работят. Как аз от Дупница ще работя на обект във Велико Търново?!”, коментира собственик на фирма в едно от селата с над 20 години опит в бранша, който настоя да остане анонимен. Кубик нарязани дъбови и букови дърва във въпросната фирма струва 160 лева, а иглолистните са 130 лева.
Затруднения със снабдяването на населението с дърва за огрев имат и кметствата в общината, които изготвят списъци с желаещи да им се достави или сами да си добият отоплителния материал, след като разрешат държавните лесничействв.
„Пълна какофония е. Няма никаква информация кой и как ще доставя дървата. При мен има два списъка с по 300 души – единият е на тези, които сами искат да си нарежат, а другият на хората, желаещи да им докарат дървата. За съжаление обаче не се знае какво се случва, защото няма откъде да се набавят дърва. Горските стопанства нямат ресурс, нямат хора, за да ги добиват. Те трябва да наемат частни фирми, които са пренатоварени. Тия списъци са проформа. Съветът ми е всеки да се спасява сам. Не знам и цените какви ще са, чух за 100 лева на кубик, но нямам представа колко ще струват дървата”, посочи Райко Цветков – кметът на Самораново, което е едно от големите села в община Дупница.
„Списъците са предадени, но има проблеми. Доставките се бавят. Има три фирми, телефоните им са дадени на хората и те им звънят. Доставчиците отлагат, хората се оплакват на нас, изнервени са. Цените се променят ежедневно – около 100 – 120 лева е кубикът. А се чува, че цената ще стигне 150 лева”, каза кметът на Бистрица Кирил Огненски. По думите му в селото вече има няколко доставки, като дървата са докарани от фирма от самоковското село Клисура. В Бистрица заявки са подали около 60 домакинства, по-голямата част от които предпочитат дървата да им бъдат доставени.Двойно се е увеличило търсенето на дърва за огрев в Югозападното държавно предприятие в сравнение с предходните две години. Тази година предприятието е подготвило над 200 хиляди кубика дърва. „Към момента имаме реализирани 50 хиляди кубика за около 6 хиляди домакинства. Сравнено със същия период на миналата година, това количество е двойно по-голямо “, съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.
Поради повишените цени на всички енергоносители, на места има напрежение, но има осигурени количества, създадена е организация и от ЮЗДП прогнозират, че няма да останат хора без необходимите им дърва за огрев.
Цените на широколистните дърва, на временен склад в гората, са от 40 до 55 лв., което с между 10-20 % по-високи цени в сравнение с миналата година.
Иглолистните са между 15 и 25 лева. „Това, което осигуряваме на централните складове, е в рамките на 100 лева. С транспорт, цепене или рязане на по-къси парчета по 30 сантиметра, тоест готови директно за отопление, са около 120 лв.“, допълни инж. Дамянов.